År av krig och konflikter har satt sina spår i Jemens huvudstad Sanaa.

Separatister tog kontroll över Aden

JemenTT

Separatister från södra Jemen uppges ha intagit hamnstaden Aden, där den jemenitiska regeringen har sitt säte.

Därmed skruvas proxykriget i landet upp ytterligare.

Efter dagar av skottlossning och granatled tog separatisterna på tisdagen över presidentpalatset – som in i det sista hållits av regeringsstyrkorna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Enligt Internationella rödakorskommittén (ICRC) har minst 36 människor dödats och 185 skadats under de senaste två dagars strider i Aden.

Många allianser

Situationen är komplex då separatisterna, som kommer från rådet Southern Transitional Council (STC) som vill återupprätta det forna Sydjemen, har stöd av Förenade arabemiraten – som egentligen ingår i den militärkoalition som leds av Saudiarabien och som försöker driva bort de Iranstödda Huthirebellerna från det krigshärjade Jemen. Men i södra Jemen har Saudiarabien, som i sin tur stödjer den jemenitiska regeringen, och Förenade arabemiraten olika mål.

Förenade arabemiraten vill säkra strategiska platser i vattnen i södra Jemen, där mycket av världshandeln flyter förbi, sade Bitte Hammargren, som leder Utrikespolitiska institutets Mellanöstern- och Nordafrikaprogram, härom dagen till TT.

Saudiarabien, å sin sida, är inriktade på regeringssupport och att få bort Huthirebellerna från norra Jemen, nära sin gräns. Huthirebellerna tvingade för ett par år sedan regeringen till reträtt från huvudstaden Sanaa till Aden.

Den saudiledda koalitionen i Jemen säger sig nu vilja ha ett omedelbart stopp för striderna i Aden.

Bomb vid spärr

Parallellt uppges minst elva personer ha mist livet när en bilburen självmordsbombare detonerade sin sprängladdning vid en vägspärr i sydöstra Jemen. Boende i närheten berättar för nyhetsbyrån Reuters att beväpnade män öppnade eld mot vägspärren efter att bilen med sprängämnena kört igenom den.

Attacken skedde nordöst om staden Ataq, i det område som kontrolleras av STC. Ingen tog omedelbart på sig skulden för dådet, men misstankar riktas mot terrornätverket al-Qaidas gren på Arabiska halvön (AQAP).

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …