Ska demonstrera mot Sveriges Radio

Felicia Mulinari från Malmö är en av arrangörerna av ett event för att demonstrera mot Public Service ”censur” mot antirasistiska åsikter. På eventet som nu har 82 deltagare står det:

”Hiphopare som inte får lyssnas på, filmer som inte visas, och nu senast blev en komiker avstäng från ett program på grund av att han tog ställning emot rasism. I SVT och SRs värld är antirasism extremism medan liberala och rasistiska åsikter alltmer framställs som objektiva.”

AL-TID frågade initiativtagaren om aktionen.

Vad vill du uppnå med denna protest?

– Att vi synliggör den aktiva censurering som sker hos SVT och SR där antirasistiska och kritiska röster inte får vara närvarande i debatten. Men också att SVT och SR ser över sina beslut och i framtiden inte låter rasister och högerextremister bestämma vad som är okej att säga/sjunga/ vissa i statlig regi.

Hur har responsen varit?

– Vi som arrangerar det är bara två arga ungdomar som är rädda över att se hur vänsterns och antirasisters yttrandefrihets begränsas. Men vi har blivit positivt överraskade över hur många som känner igen sig och också oroar sig över kulturdebattens utveckling. Vi har fått massa peppande mail och samtal och det pratas om att göra liknande manifestationer på andra ställen i Sverige.

Vad kände du när du fick reda på att Soran stängts av från SR?

– Jag blev ledsen och arg. Det är inte första gången som någon stoppas på grund av sina antirasistiska uttalanden. Jag började också tänka på hur det skulle bli om utvecklingen fortsätter. Snart får man inte säga att Sverige har problem med rasism utan att kategoriseras i ett extremistfack. Det som håller på att hända är en censurering av kulturlivet i mccarthyistisk anda där högern framställs som det enda neutrala och riktiga alternativet. Jag är rädd att om vi inte stoppar det här kan man snart inte säga kritiska saker i Sverige. Därför manifesterar jag imorgon. Vi låter oss inte tystas, säger Felicia Mulinari.

Demonstrationen kommer att hållas imorgon utanför Sveriges radios lokaler i Malmö där deltagarna kommer att tejpa över sina munnar i protest.

Gonzalo Peña Rojas

Foto: Privat

Facebook eventet för demonstrationen

About Sten

Check Also

Salta böter för butiksstöld i Ulricehamn

BrottTT En stöld visade sig vara en dyrköpt historia för en man i Ulricehamn, rapporterar …