Home / zed / Abu Dhabi - Förenade Arabemiraten / Skandalscener när Qatar gick till final
Qatar är klart för final i asiatiska mästerskapen.

Skandalscener när Qatar gick till final

FotbollTT-AFP

Qatar krossade värdnationen Förenade arabemiraten med 4–0 i semifinalen i asiatiska mästerskapen.

Detta trots ett regn av inkastade sandaler och vattenflaskor.

Det var ingen lätt situation, säger förbundskaptenen Félix Sánchez Bas.

I går blev Japan klart för final i asiatiska mästerskapen i fotboll. Nu är det klart att motståndaren blir Qatar, efter att Förenade arabemiraten besegrats i semifinalen. Matchen var laddad av flera anledningar, då Förenade arabemiraten, Egypten, Saudiarabien och Bahrain tillsammans leder en blockad mot Qatar.

Djup förolämpning

Den hätska stämningen på läktaren kokade över flera gånger om, och publiken kastade in både vattenflaskor och sandaler – att kasta en sko anses vara en djup förolämpning i arabvärlden – mot spelarna under matchens gång. Men Qatar klarade av situationen och slog värdlandet med emfas: 4–0 efter två mål i vardera halvleken.

Spelarna visste om att det skulle bli stor press på dem, men de hanterade sina känslor. Jag är väldigt stolt, säger förbundskapten Félix Sánchez Bas.

Vi gillar att spela sådana här matcher. Alla känner till problematiken, men vi bryr oss inte. Vi spelar bara fotboll. Låt folk snacka, att vinna med 4–0 är viktigare, sade Qatars Portugal-födde försvarare Pedro Correia.

Förbundskapten slutar

Efter matchen meddelade Alberto Zaccheroni att han kliver av jobbet som förbundskapten för Förenade arabemiraten.

Jag ber om ursäkt till landets ledare. Jag tror inte att det känsliga läget kring matchen påverkade resultatet. Vi misslyckades bara, säger han.

Sánchez Bas, tidigare ungdomstränare i Barcelona, har tagit landslaget till final via slutspelsvinster mot Irak, Sydkorea och nu alltså Förenade arabemiraten. Det blir den första stora mästerskapsfinalen som Qatar har spelat.

About Sten

Check Also

Europas enda dugliga is – i Orsa

IsjaktsseglingTT Den milda vintern spökar även i sportvärlden, och när årets VM och EM i …