Home / Utrikes / Europa / Skåne utökar antalet IVA-platser
Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare, Alf Jönsson, regiondirektör, och Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, vid torsdagens presskonferens med Region Skåne i Regionhuset i Malmö gällande arbetet med coronaviruset.

Skåne utökar antalet IVA-platser

CoronavirusetTT

Skåne befinner sig bara i början av coronavirusets utbrott, enligt Region Skåne som nu ökar antalet intensivvårdsplatser i länet.

Svårt sjuka patienter kommer att vårdas i en modul som byggs upp utanför Helsingborgs lasarett.

Vi har begärt en assistens av Socialstyrelsen och fått tillgång till en modul med intensivvårdsplatser. Installation påbörjas inom kort, säger regiondirektör Alf Jönsson till TT.

I dagsläget finns 60 intensivvårdsplatser i Skåne, och planen är att inom kort fördubbla antalet platser. Modulen, som är femtio gånger femtio meter, är ett led i det arbetet.

Runt 3 000 medarbetare inom den skånska vården är samtidigt sjukskrivna, men flera hundra har anmält sitt intresse för att hjälpa till.

Beredskapen inom vården är god, säger Alf Jönsson som uppmanar skåningarna att inte sprida smitta vidare.

Vi är förberedda, men vi är inte förberedda inför alla eventualiteter. Hur det kommer att gå beror helt på om var och en av oss lyssnar på smittskyddsläkare och vad de säger.

Drygt 250 personer har hittills konstaterats vara smittade av covid-19 i Skåne, varav tre personer avlidit och sex personer intensivvårdas.

Vi är fortfarande i början av den här epidemin. Vi har ännu ingen kraftig anstormning av covid-sjuka till våra sjukhus, konstaterar Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Skåne, till TT.

About Sten

Check Also

Tyskland: EU är inte bara en marknad

EUBryssel, TT:s korrespondent Coronakris och oeniga medlemsländer får hösten att se mörk ut i Europa. …