Skånepolisen: ”Det som sker är det som vakten har befogenhet att göra”

Många personer har reagerat starkt på den videosekvens som publicerats där en ordningsvakt bankar en nioårings huvud i stengolvet i Malmö centralstation efter att pojken och hans kompis plankat på ett tåg.

Enligt Jafsko som filmade det hela hade två pojkar som nu identifierats som 9 respektive 12 år plankat på ett tåg på fredagen men blev sedan stoppade av ordningsvakter.

– Då kastade vakten ner den ena killen, den minsta, på marken och satte sig grensle över honom. Han tog hans huvud och dunkade det i stengolvet. Det var så överdrivet. Killen var liten och vakten vägde säkert 100 kilo. Han hade inte behövt göra så, säger Jafsko till Aftonbladet.

I filmen ses pojken knipa efter andan då vakten sätter sina händer runt hans hals och mun. Pojken börjar recitera en muslimsk ”dödsbön” samtidigt som hand huvud dunkas mot stengolvet.

– Vakten stryper honom, man ser att pojken inte kan andas. Han gråter och är helt hysterisk, säger ett vittne till Sydsvenskan.

När polisen kommer till platsen handfängslas pojken och lyfts upp då ska han enligt vittnen spottat vakten i ansiktet varpå vakten slår pojken i nacken.

En av vakterna anmälde en av pojkarna för våld mot tjänsteman men utredningen lades ner på grund av pojkens låga ålder.

När Skånepolisen kommenterade händelsen bedömde de att vakterna inte agerat felaktigt.

– Det som syns på filmen är inget övergrepp. Det som sker är det som vakten har befogenhet att göra., sa Lars Förstell, pressinformatör vid Skånepolisen till Aftonbladet.

Polisen har dock meddelat att de kommer att utreda de anmälningar om misshandel som har riktats mot ordningsvakten. Vaktbolaget har också meddelat att vakterna som syns i filmen har tagits ur tjänst tills saken blivit utredd. Flera namninsamlingar har startats på internet som en protest mot vakternas agerande och polisens inställning till händelsen.

Redaktionen

Externa länkar:
”Vakten dunkade huvudet i stengolvet”

Vakt dunkade nioårings huvud i marken

About Sten

Check Also

Falska poliser lurade till sig bil

BrottTT Två män stoppade en bil i Enköping på tisdagskvällen och utgav sig för att …

10 comments