Home / Kultur / Konst kultur och nöje / Skönlitteratur efterfrågad på årets bokrea
Årets bokrea är här.

Skönlitteratur efterfrågad på årets bokrea

LitteraturTT

Årets bokrea är kryddad med titlar som gavs ut för bara ett par månader sedan. Men intresset för all skönlitteratur har ökat i år. När fler använder digitala strömningstjänster blir rean också viktigare för den fysiska boken.

Alex Schulmans ”Bränn alla mina brev” kom ut så sent som i november förra året. Nu reas den redan. Likadant är det med Michelle Obamas ”Min historia” som gavs ut samma månad och Lars Keplers ”Lazarus” som kom månaden före. Också de finns att fynda när bokhandlarbranschens årliga rea drar i gång, den 26 februari.

Förlagen lägger ut de böckerna som kryddor. Men man ser också att det är många på 20-bästa listan för årets mest sålda som finns på bokrean, säger Per Pekå Englund, publisher på Svensk Bokhandel.

Boken lever kortare

Den ökade efterfrågan på böcker i digitala strömningstjänster gör att förlagen också släpper fler fysiska exemplar tidigare till rean, tror Sakari Luovio, försäljningschef på Adlibris. De senaste åren har bokens livslängd förkortats och risken är att den trenden fortsätter.

Om man ser till streamingtjänsterna så har de nyare titlarna redan legat ute där ett tag. Men jag hoppas att det införs något slags karens mellan den fysiska boken och det digitala formatet, säger han.

Bokus och Akademibokhandeln har dock färre färska titlar i år jämfört med förra året, enligt kategorichef Anna Austin. Den sistnämnda kedjan har sammanlagt 850 titlar och en volym på cirka en miljon böcker. Hon pekar på att bredden är det viktiga med rean.

Vi har alltid haft en väldigt bred bokrea och är lite bokrealoket med stora volymer och många butiker. Vi behöver det för att bjuda in så många som möjligt, det är otroligt viktigt för att befästa bokens ställning och att få över läsare till nya genrer, säger hon och trycker på att det är nu man kan prova nya författare.

Skönlitteraturen ökar

Men Anna Austin ser också att efterfrågan på deckare har gått ner, antagligen för att det är ett format som folk gärna lyssnar på. Faktaböcker som kokböcker och biografier är däremot som vanligt efterfrågade på rean. Men om man ser till förhandsbeställningarna i år är det skönlitteraturen som har ökat mest, enligt Sakari Luovio som gläder sig åt utvecklingen eftersom genren sålde dåligt under det gånga året.

Försäljningen av fysiska böcker tangerar nu 2017 års goda nivåer så streamingtjänsterna har inte devalverat den fysiska boken i alla fall, säger han.

Samma utveckling ser Anna Austin. Barnböckerna är också fortsatt efterfrågade – försäljningen av dem har generellt ökat fem år i rad. Därför satsar Akademibokhandeln och Bokus på att ha många barnbokstitlar. I år erbjuder Akademibokhandeln dessutom barnböcker på engelska för första gången, varav flera aldrig har släppts brett i Sverige.

Vi ser ett ökat intresse. Barn i dag ser mycket på Youtube och blir mer tvåspråkiga och det vill vi uppmuntra, säger hon.

Viktigt för butiker

Men trots nyare böcker och storsäljare lockar också bokreans smalare titlar, enligt kedjorna. De säljer något bättre i butik ser Anna Austin, på nätet klickar folk oftare hem sådant de redan har bestämt sig för. Vissa butiker har också särskilda erbjudanden bara i butikerna.

Sådana initiativ kan nog bli viktiga. Har jag bestämt mig för att köpa tre böcker kommer jag lätt ut med en kasse. Och det är väl det butikerna vill åt, säger Per Pekå Englund.

Men han tror ändå att det finns en risk för att förkortandet av bokens livslängd fortsätter, med mer utpräglade bästsäljare på rean.

Det kan nog bli så att höstens mest säljande bok även blir mest säljande i julhandel och tar en position på rean också, och att det underlättar för ett färre antal titlar att sälja riktigt mycket medan branschen vill att fler titlar ska sälja under rean.

About Sten

Check Also

Svenskar kastar ljus över Dödahavsrullarna

VetenskapTT Att få ihop ofullständiga fragment från Dödahavsrullarna i rätt ordning är ett mardrömslikt pusslande. …