Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Slutgiltigt besked om operationsskandal
Operationsskandalen på Karolinska universitetssjukhuset kostade tre patienter livet. Arkivbild.

Slutgiltigt besked om operationsskandal

BrottTT

Kommer åklagarmyndigheten återuppta förundersökningen mot kirurgen Paolo Macchiarini – eller lägga ner den för gott?

I dag kanske det sista kapitlet skrivs i den skandal som resulterade i att tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset fick konstgjorda luftstrupar och dog.

Senare i dag kommer överåklagare Mikael Björk att fatta beslut om huruvida förundersökningen mot kirurgen Paolo Macchiarini ska tas upp på nytt eller inte.

Det var i oktober förra året som åklagarna lade ner förundersökningen mot Paolo Macchiarini. Han var delgiven misstanke om tre fall av vållande till annans död, alternativt vållande till kroppsskada och ett fall av vållande till kroppsskada. Detta efter att kirurgen, bland annat, hade opererat in plaststrupar hos tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Samtliga patienter är i dag döda.

Inga tillstånd

Åklagarna ansåg visserligen att operationerna genomfördes av ”oaktsamhet”. Dessutom saknades etiska tillstånd.

Trots det valde man att lägga ner förundersökningen. Dels för att det, enligt åklagarna, inte gick att bevisa att det inte hade blivit bättre med någon annan metod, dels för att det uppenbara brottet mot etikprövningslagen var preskriberat.

Ny undersökning?

Men en målsägande och anhöriga till två andra, numera avlidna, målsägande begärde att ärendet skulle prövas på nytt. Utvecklingscentrum Göteborg inledde därför i december förra året en granskning av hela ärendet, som totalt rör fyra målsägande.

Antingen delar överåklagaren den tidigare åklagarens bedömning, att det var riktigt att lägga ner förundersökningen, varpå ärendet avslutas. Eller så beslutar överåklagaren att ytterligare utredningsåtgärder ska vidtas, varpå förundersökningen återupptas.

About Sten

Check Also

Man död efter knivdåd i Borås

BrottTT En man som hittades knivskuren i stadsdelen Göta i Borås på tisdagen har avlidit …