Home / Ekonomi / Ekonomi, affärer och finans / Småföretag ökar sin export mest
Svenska småföretag ökar sin export mer än stora företag, enligt ny statistik från SCB. Arkivbild.

Småföretag ökar sin export mest

EkonomiTT

Företag med under tio anställda är de som står för största delen av exportökningen, cirka 37 procent enligt nya siffror från Exportkreditnämnden och Statistiska centralbyrån. Storföretagens andel av ökningen är knappt 17 procent.

Enligt Dagens industri har tullar och den ansträngda situationen för internationell handel inte gett några tydliga effekter vad gäller den senaste statistiken. Däremot har en svag krona bidragit till att andra länder vill handla med Sverige, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef vid Exportkreditnämnden, till tidningen.

Nyligen träffade jag ett bolag med tre anställda som har sålt sin app till tio länder. De tillhör en kategori företag som marscherar snabbt och globalt när de når exportframgångar, säger han.

Mätperioden består av fem år, 2012–2017, och under den tiden har småföretag ökat sin export med 48 miljarder kronor. Under samma period har företag med över 250 anställda bara ökat sin export med knappt 22 miljarder. Enligt Carl-Johan Karlsson beror det på att stora företag har sin tillverkning utomlands, medan små företag oftare har tillverkning i Sverige.

About Sten

Check Also

Sorg i Falkenberg efter dödsbudet

FörsvinnandeTT In i det sista arbetade tusentals människor mer eller mindre dygnet runt med sökandet …

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.