Finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Snabbare åtgärder mot penningtvätt

PolitikTT

Det ska bli lättare för brottsbekämpande myndigheter att få tillgång till information från finansiella företag, föreslår regeringen. Syftet är att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism.

Redan i dag ska de finansiella företagen på begäran av förundersökningsledare lämna ut finansiell information, till exempel om kontohändelser och transaktioner.

Nu vill regeringen, genom en proposition till riksdagen på torsdagen, specificera i lagarna så att företagens information lämnas ut utan dröjsmål och i elektronisk form för att kapa långa väntetider och undvika tidskrävande arbete.

Sverige fick i fjol kritik av den internationella organisationen Financial Action Task Force (FATF) för att inte tillräckligt snabbt kunna frysa finansiella tillgångar. FATF ansåg att det tog för lång tid – ofta fyra, fem arbetsdagar – och bad Sverige snarast komplettera EU-systemet med en nationell mekanism för att bli effektivare.

Regeringen har också sedan FATF:s utvärdering genomfört flera reformer på området, bland annat nya lagar om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism samt registrering av verkliga huvudmän.

”Bästa sättet att komma åt den ekonomiska brottsligheten är att strypa deras penningflöden”, kommenterar finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

De nu aktuella lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 september 2019.

About Sten

Check Also

Efter SD-avhoppet – nytt styre i Bromölla

PolitikTT Efter att ha varit ett av Sverigedemokraternas skyltfönster stod den skånska kommunen plötsligt utan …