Sri Lankas premiärminister Ranil Wickremesinghe efter att han återfått posten på söndagen.

Sparkad premiärminister tillbaka efter strid

Sri LankaTT-Reuters

Ranil Wickremesinghe är återigen Sri Lankas premiärminister, insvuren av president Maithripala Sirisena – den som tidigare sparkade honom och därmed utlöste en dramatisk politisk kris i landet.

Ceremonin där Wickremesinghe återfick sitt jobb under söndagen skedde bakom stängda dörrar. Sirisena hade förbjudit medier från att närvara när han på nytt installerade den person han de senaste veckorna hudflängt i offentligheten och svurit att aldrig igen lyfta upp till makten.

Nyheten att Wickremesinghe återinsatts har i stället förmedlats via hans parti.

”Vi tackar landets medborgare som kämpat mot det illegala maktövertagandet och som såg till att demokratin återupprättades”, skriver högerpartiet Förenade nationella partiet (UNP) på Twitter, med en bild från ceremonin.

Ekonomiskt kaos

Det var i slutet av oktober som Sirisena, från det vänsterorienterade partiet SLFP, sparkade Wickremesinghe och ersatte honom med den tidigare presidenten Mahinda Rajapaksa. Det utlöste en maktkamp som paralyserade landets styre. Wickremesinghe vägrade att lämna posten och Rajapaksa var oförmögen att regera eftersom han saknade majoritet i parlamentet. I lördags valde Rajapaksa slutligen att kasta in handduken och avgå.

Sri Lanka har hotats av ekonomiskt kaos då parlamentet på grund av krisen inte kunnat anta någon budget för 2019.

Kina eller Indien

En talesperson för Wickremesinghe uppger att han under de närmaste dagarna kommer att sätta ihop en ny regering, och prioritera arbetet med budgeten.

I mångt och mycket handlar konflikten om två politiska falanger, varav den ena vill gynna Kinas intressen i Sri Lanka och den andra Indiens.

Nu välkomnar New Delhi att Wickremesinghe återfått makten.

Detta är en återspegling av den mognad som uppvisats av alla politiska krafter och även av motståndskraften i Sri Lankas demokrati och i dess institutioner, säger Raveesh Kumar, talesperson för Indiens utrikesdepartement.

About Sten

Check Also

Minst 17 döda i indisk flygkrasch

IndienTT-Reuters Minst 17 personer har omkommit i en flygkrasch i Kozhikode i den sydindiska delstaten …