Home / Kultur / Film / Spielberg om nya filmen: ”Som semester”
Steven Spielberg tillsammans med Meryl Streep och Tom Hanks inför premiären på "The Post" i London. Arkivbild.

Spielberg om nya filmen: ”Som semester”

FilmTT

Pressfrihet är ett laddat ämne i dag. Men Steven Spielberg skulle ha gjort filmen ”The Post” även om Donald Trump inte hade blivit vald till USA:s president. En minst lika stor inspirationskälla för honom var Kay Graham, USA.s första kvinnliga tidningsägare.

Filmen utspelas ju 1971 – på den tiden fanns det inga andra kvinnliga företagschefer i USA, säger den nyligen 71 år fyllda mästerregissören.

”The Post” handlar om hur konkurrensen mellan New York Times och Washington Post ledde till att båda tidningarna publicerade delar av det som kallats Pentagondokumenten.

Det var hemligstämplat regeringsmaterial, där man kunde se hur regeringen i åratal hade vilsefört allmänheten, man visste att kriget i Vietnam inte gick att vinna men fortsatte trots det att skicka unga amerikanska soldater att dö på slagfältet. Nixon-regimen stämde båda tidningarna i Högsta domstolen – där de frikändes.

Streep och Hanks

I filmen spelas Washingtons Posts ägare Kay Graham av Meryl Streep och chefredaktören Ben Bradlee av Tom Hanks. Det tog nio månader för Spielberg att göra filmen, från idé till färdig film.

Jag har aldrig jobbat så fort tidigare. Jag höll på med efterarbetet på min nästa film, ”Ready player one”, och gjorde den här under tiden. Det är stora ämnen, den ligger rätt i tiden, men även om presidentvalet hade fått en annan utgång så hade jag gjort den. Det är en bra historia som skulle ha blivit en bra film, även om Hillary Clinton blivit vald.

Mot Trump

Det är ingen hemlighet att Spielberg, Hanks och Streep är starka motståndare till Trump. Men trots situationen i dagens USA, som han kallar ”en mardröm”, känner sig Spielberg optimistisk.

Filmen är optimistisk. Se på hur den slutar, med Watergateinbrottet. Om inte Washington Post hade publicerat Pentagondokumenten, och sedan blivit frikända av Högsta domstolen, skulle inte Woodward och Bernstein ha fått möjligheten att gräva i Watergate. Min film kan ses som en prequel till ”Alla presidentens män” – även om jag inte vill jämföra oss. Den filmen är fortfarande den bästa film som har gjorts om journalistik.

”The Post” får Sverigepremiär den 26 januari. ”Ready player one” kommer redan två månader senare, men han menar att även om det i grund och botten är samma jobb att regissera en realistisk film om journalister och att göra en specialeffektsfylld sci fi-film, så är det ändå helt annorlunda.

”The Post” kändes nästan som semester.

About Sten

Check Also

Pigg rapport från Walt Disney lyfter aktien

EkonomiTT Walt Disneys aktie steg i efterhandeln på Wall Street efter att nöjeskoncernen presenterat sin …