Home / Utrikes / Europa / Spionubåt har lagt till i centrala Stockholm
Flera förbipasserande stannade intresserat för att höra sig för om det ovanliga besöket.

Spionubåt har lagt till i centrala Stockholm

FörsvarTT

Bland skärgårdsbåtar och Djurgårdsfärjor gled den nederländska spionubåten HNLMS Zeeleeuw in och lade sig intill kaj vid Fotografiska museet i Stockholm.

Ubåten, som varit aktiv i övningar och stridsoperationer samt använts i underrättelsesyfte av den kungliga nederländska flottan, anlände på fredagen och är i Sverige på besök till den 2 mars.

Det är vad vi kallar ett rutinbesök, vilket innebär den enklaste varianten av besök. Fartyget kommer in efter att ha varit till sjöss för att besättningen ska få vila, få lite rekreation och fylla på förråden, säger Carolina Lorentzson Nilsson, kommunikationschef för marinbasen vid Försvarsmakten.

Besöket har varit planerat en tid. Ubåten gick i ytläge, något som besökande ubåtar måste göra på svenskt vatten, in i centrala Stockholm med en lots som visat vägen från Sandhamn.

Örlogsbesök är hyfsat vanliga, det förekommer ungefär 30 stycken per år, men är ovanligare när det gäller ubåtar. Det kan handla om något enstaka besök per år, senast skedde det i juni 2019 i Göteborg.

HNLMS Zeeleeuw har använts av Nederländerna sedan 1990 och genomgick mellan 2014 och 2016 en uppgradering av bland annat sitt vapensystem. Den är torpedbestyckad, 68 meter lång, har ett deplacement på 2 650 ton i undervattensläge och drivs av ett diesel-elektriskt maskineri.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …