Home / Nyheter / Inrikes / Splittrat Liberalerna i extrainsatt möte
Liberalernas partiledare Jan Björklund anländer till söndagens möte med partistyrelse och riksdagsgrupp.

Splittrat Liberalerna i extrainsatt möte

PolitikTT

Liberalerna framstår som allt mer splittrat i hur partiet ska agera i regeringsfrågan när L-topparna samlas till ett extrainsatt möte.

Till skillnad från Skånedistriktet stänger Uppsalaliberalerna dörren för SD och i väst väntas inget nytt mandatbeslut fattas innan ett partiråd har ägt rum.

Liberalernas partistyrelse och riksdagsgrupp samlas för att diskutera hur partiet ska agera i de kommande regeringsförhandlingarna. Och bevisligen finns det olika syn på hur fortsättningen ska ske. Men ingen ville inför mötet kommentera splittringen.

Vi ska inte fatta några beslut i dag. Det viktiga är att vi får diskutera det här ordentligt, säger Jan Björklund.

TT: Hur ser du på att distrikten kommer fram till olika ståndpunkter?

Ja, det speglar väl att det finns olika uppfattningar.

Partisekreterare Maria Arnholm är inne på samma linje.

Det visar ju att det finns olika uppfattningar. Det viktiga nu är att vi får ett beslut som vi känner att vi kan leva med, säger hon.

Riksdagsledamot Roger Haddad vill inte svara på frågor, inte heller riksdagsledamot Barbro Westerholm.

Vi fortsätter att diskutera, säger Lotta Edholm som är gruppledare för Liberalerna i Stockholms stad.

Västsverige väntar

Till skillnad från distrikten i Skåne och i Uppsala väntas Liberalerna i Västsverige inte fatta något nytt beslut om hur partiet bör hantera regeringsfrågan, enligt Göteborgsliberalen Robert Hannah.

Min bild är att länsförbundet i Västsverige inte kommer ta något nytt beslut. Vi i Göteborg har haft förutsättningslösa samtal i frågan men har landat i att det ännu inte finns något att ta ställning till. Det sker först i och med ett partiråd, säger Hannah.

Liberalerna i Uppsala har däremot sin strategi klar: Att SD lämnas utanför är viktigare än Allianssamarbetet, vilket öppnar för samarbete med S.

I en avsiktsförklaring meddelar Liberalerna Uppsala län att distriktet står bakom partiledare Jan Björklunds hållning om att SD inte ska ges inflytande över svensk politik.

VI tycker att partiledningen och riksdagsgruppen har hanterat det problematiska parlamentariska läget på ett bra sätt och vill vara tydliga med att vi stöttar det som de gör och att Sverigedemokraterna inte ska få någon makt, säger länsförbundets ordförande Malin Sjöberg Högrell till TT.

Därmed öppnar Uppsalaliberalerna för vidare diskussioner med Socialdemokraterna och Stefan Löfven.

Ja, antingen det eller någon form av blågrönt styre. Här har rikspolitiken att lära från hur landet styrs lokalt, säger Sjöberg Högrell.

Gemensam väg

På motsatt sida står Liberalerna i Skåne som vill lämna dörren öppen för en Alliansregering samtidigt som ett samarbete med Socialdemokraterna nobbas.

Vi föreslår att partiet ska avstå från att gå i regering med S, sade Torbjörn Ekelund, ledamot i regionfullmäktige i Skåne till Kvällsposten i början av veckan.

Enligt L i Uppsalas läns ordförande går det stick i stäv med vad partiet gemensamt kommit överens om.

Jag håller absolut inte med Skånes linje. De försöker gå emot det beslut som partiet fattade på landsmötet. Jag tror dock att det finns fler inom Liberalerna ute i landet som delar vår uppfattning, säger Malin Sjöberg Högrell.

”Många kockar”

Nyligen slöt även Liberalerna i Stockholm upp bakom löftet att hålla SD utanför, en hållning som även den tidigare partiordföranden Maria Leissner delar.

Det faktum att grupperna inom M och KD som lutar mot det stängda hållet har övertaget har för ögonblicket gjort att Alliansen inte är relevant. Men det säger inget om hur det ser ut vid nästa val, sade Leissner till TT.

Splittringen mellan de olika distrikten ökar trycket på Jan Björklund och partiledningen som kan komma att kalla till partiråd tidigast i nästa vecka för att få ett förtydligat mandat i regeringsfrågan. Men Malin Sjöberg Högrell vill inte kalla situationen för en kris.

Kris vet jag inte, men det är många kockar som vill lösa problemen. Det är ett svårt parlamentariskt läge och alla vill vara med och tycka.

Även Centerpartiets partiledning träffas också under helgen för att diskutera det politiska läget och partiets kommande hållning i regeringsfrågan. Båda partierna håller sina möten på hemlig ort och tydliga instruktioner har gått ut till deltagarna om att inte avslöja tid eller plats.

About Sten

Check Also

Man skadad efter skottlossning i Sollentuna

BrottTT En man i 20-årsåldern har blivit skjuten i Sollentuna norr om Stockholm under söndagsmorgonen, …