Home / Utrikes / Asien / Sprang sex mil hemma under virusisolering
Gator ekar tomma på flera håll i Kina. Människor uppmanas att hålla sig inne för att dämpa smittspridningen.

Sprang sex mil hemma under virusisolering

CoronavirusTT-AFP

Hur fördriver människor i Kina tid när de tvingas hålla sig hemma på grund av coronaviruset?

Varför inte springa ett ultramaraton, tänkte 44-årige Pan Shancu i staden Hangzhou.

Stora delar av befolkningen i Kina har uppmanats att hålla sig inomhus för att förhindra att det nya coronaviruset sprider sig ytterligare. Och då gäller det att vara kreativ för att få tiden att gå.

När gym och träningslokaler håller stängt har människor börjat hitta på nya sätt att träna hemma – lyft med vattenflaskor och armhävningar med barn på ryggen är några exempel.

Lanserat kampanj

En som tog den utmaningen ett steg längre är 44-årige Pan Shancu. Han bestämde sig för att springa lite i sin lägenhet, vilket sex timmar och 41 minuter senare hade resulterat i en sträcka på 66 kilometer och ett antal varv i bostaden.

Jag blev lite yr först, men man vänjer sig när att man har cirkulerat ett antal gånger, säger till han AFP över telefon från Hangzhou i östra Kina.

Löpning är som ett beroende. Om du inte springer under en tid så kliar det i fötterna, säger den vane löparen som vid ett annat tillfälle livesände när han sprang 30 kilometer i sitt eget badrum för att inspirera andra att röra på sig.

Det styrande kommunistpartiet i Kina har lanserat en kampanj med idrottare som visar hur människor kan hålla sig i form under isoleringen. Bord, stolar och även dörrkarmar kan bli användbar rekvisita för den som vill få upp flåset, enligt en onlinebroschyr.

Människor tar även hjälp av olika appar för att få tips på hur man kan träna och hålla igång.

Springer i trappor

Men britten Peter Gardner föredrar mer traditionella aktiviteter. Gardner, som jobbar i staden Tianjin, berättar att i lägenhetshuset där han bor får man bara röra sig utomhus i 30 minuter per dag för att köpa förnödenheter.

För att kompensera bristen på motion springer han upp och ner för utrymningstrappan tre gånger per dag i det 17 våningar höga huset där han bor.

På vissa sätt är det ju bra, säger Gardner som nämner att han gått ner lite i vikt, men tillägger:

Det finns inga ställen att äta på, ingenstans att gå och det jag äter är väldigt enkelt, eftersom jag inte kan köpa det jag vill.

About Sten

Check Also

Nästan 36 000 avlidna till följd av viruset

CoronavirusTT-AFP-Reuters Drygt 35 900 människor i världen har avlidit till följd av coronaviruset, visar nyhetsbyrån AFP:s …