Home / Ekonomi / Ekonomi, affärer och finans / Spricka i Labour ger nytt drama kring brexit
Sju ledamöter i oppositionspartiet Labour, däribland Chuka Umunna (i talarstolen) hoppar av och bildar en egen partigrupp i det brittiska underhuset.

Spricka i Labour ger nytt drama kring brexit

BrexitBryssel, TT:s korrespondent

Mitt i ett allt osäkrare brexitläge skakas oppositionspartiet Labour av tunga avhopp.

Storbritanniens regering försöker samtidigt hitta juridiska finesser för att övertyga parlamentet om ett ja till utträdelseavtalet med EU.

Raka ord och inga visor framförs av sju rejält missbelåtna tidigare Labour-parlamentariker på en presskonferens i London på måndagen.

Jag mår illa av att partiet nu är ett rasistiskt och antisemitiskt parti. Jag är rasande över att Labourledningen underlättar brexit, säger Mike Gapes, som varit medlem i partiet sedan slutet av 1960-talet.

Vi uppmanar andra som delar våra politiska värderingar att ansluta sig till oss, säger Chuka Umunna, som varit en de Labourledamöter som hårdast kampanjat för en ny folkomröstning och att Storbritannien ska stanna i EU.

Antisemitism

Utöver oenigheten om brexit har Labour den senaste tiden skakats hårt av diskussioner om utbredd antisemitism. Judiska parlamentsledamoten Luciana Berger har länge påtalat problemet – vilket i sin tur anses ha bidragit till att hon hotats med en förtroendeomröstning i sin lokalavdelning.

Nu är hon en av avhopparna.

Nu lämnar jag bakom mig en kultur av mobbning och hot. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med kollegor som respekterar varandra, säger Berger enligt tidningen The Guardian.

Samtal i Bryssel

Sprickan inom Labour skapar ytterligare fragmentisering av det brittiska parlamentet i ett läge när oenigheten redan är enorm kring framför allt brexit.

Premiärminister Theresa May har samtidigt skickat sin brexitminister och regeringens tyngste jurist till Bryssel för att hitta någon form av formulering kring den omdiskuterade nödlösningen om Nordirland som kan få motståndarna i parlamentet att mjukna.

”På väg till Bryssel för samtal med (EU:s chefsförhandlare) Michel Barnier tillsammans med justitiekansler Geoffrey Cox för att diskutera lösningar om nödlösningen. Viktigt att parlamentets röst bir hörd”, skriver brexitminister Stephen Barclay på Twitter.

May själv kommer sedan till Bryssel på onsdag för att träffa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Honda lägger ner?

Även ekonomiskt råder stor ovisshet kring brexit. Till råga på allt väntas dessutom den japanska biltillverkaren Honda på tisdagen meddela att man år 2022 lägger ner sin fabrik i Swindon i sydvästra England med över 3 000 anställda.

Det är inte brexitrelaterat, utan kopplat till den globala utvecklingen. De försöker samla sin produktion till Japan, säger lokale parlamentsledamoten Justin Tomlinson till Reuters.

About Sten

Check Also

Dinoasteroid med dödligast möjliga vinkel

MexikoTT-AFP Jätteasteroidens nedslag för omkring 66 miljoner år sedan hade kanske inte behövt bli fullt …