Home / Ekonomi / Arbete / Alla fakturor från Apotekstjänst betalas inte
Ambulansintaget vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Arkivbild.

Alla fakturor från Apotekstjänst betalas inte

SjukvårdTT

Läget är nu lite bättre för regionerna när det gäller bristen på sjukvårdsmaterial. Både Uppsala och Dalarna har hävt sina stabslägen.

Regionerna har beslutat att inte betala alla fakturor till Apotekstjänst efter leveransstrulet.

Under dagen har ledningen för de fem drabbade regionerna diskuterat betalningen tillsammans med jurister. Delar av faktureringen kommer att hållas inne tills allt är utrett.

”Alla regioner kommer att tillskriva Apotekstjänst att eventuell betalning inte ska ses som en acceptans av tjänstens fullgörande. Betalning av enskilda fakturor kommer ske i de fall det varit möjligt att kontrollera varans leverans i enlighet med varje regions instruktion”, säger regiondirektören i Örebro, Rickard Simonsson, i ett skriftligt svar till SVT.

Bättre läge

Stabsläget som Akademiska sjukhuset haft sedan den 9 oktober till följd av materialbristen har hävts, skriver Upsala Nya Tidning. Stabsläget för hela regionen avslutades redan i fredags.

Enligt sjukhuset har en ”strategisk och operativ grupp” tagit över ansvaret för att arbeta långsiktigt med frågor om inventering, lager, uppackning, akuta beställningar och materialförsörjning.

Även i region Dalarna har stabsläget hävts på måndagskvällen. Dock har en operativ samordningsfunktion upprättats, som hanterar leveransproblemen, enligt regionens presstjänst.

I region Västmanland är läget dock fortfarande skört, och stabsläget fortsätter eftersom det krävs ett tätt samarbete kring situationen. Stabsläget väntas fortsätta tills måndag i nästa vecka, skriver region Västmanland på hemsidan.

Även i region Örebro råder stabsläge, men där har inga operationer ställts in.

Eget material

Södermanland, som också får sina varor från den gemensamma leverantören, har inte haft stabsläge någon gång under krisen, eftersom det där finns ett eget lager av material.

Det var när den nya entreprenören Apotekstjänst inte klarade sina leveranser som stabsläget infördes. Stabsläge innebär enligt Socialstyrelsen att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om situationen och vidtar nödvändiga åtgärder vid allvarliga händelser.

About Sten

Check Also

Skottland först med gratis mensskydd

SkottlandTT-Reuters Som först i världen planerar självstyrande Skottland att införa gratis mensskydd för landets samtliga …