Läkemedel för att förebygga hiv ska börja förskrivas till riskgrupper inom Stockholms läns sjukvård. Arkivbild.

Stockholm ska ge hivförebyggande medicin

HälsaTT

Läkemedel för att förebygga hiv ska börja förskrivas till riskgrupper inom Stockholms läns sjukvård. Målgruppen är framför allt män som har sex med män och förskrivningen väntas börja i oktober, skriver Liberalerna i Stockholms läns landsting i ett pressmeddelande.

Preexpositionsprofylax (Prep) rekommenderas av NT-rådet inom Sveriges Kommuner och Landsting för förskrivning inom läkemedelsförmånen och tillsammans med andra smittförebyggande åtgärder.

Sedan tidigare har Folkhälsomyndigheten och de andra europeiska och amerikanska smittskyddsmyndigheterna samt WHO rekommenderat att personer med hög risk för hivinfektion ska erbjudas läkemedlet eftersom studier visar att risken att smittas minskar med över 80 procent.

Kostnaden för patienter i Stockholm för att få medicinen blir 2 250 kronor per år, enligt läkemedelsförmånens högkostnadsskydd. Antalet personer som kan bli aktuella för att få medicinen beräknas till omkring 200–250 i Stockholms län, enligt pressmeddelandet.

About Sten

Check Also

Trump utfärdar presidentorder om coronastöd

USATT-AFP-Reuters USA:s president Donald Trump utfärdar en presidentorder om coronabidrag till arbetslösa amerikaner, och lägger …