Home / Ekonomi / Ekonomi, affärer och finans / Stöket med sjukvårdsmaterial fortsätter
Oklart läge på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Arkivbild.

Stöket med sjukvårdsmaterial fortsätter

VårdTT

Om operationerna på Akademiska sjukhuset i Uppsala kan återupptas som planerat är fortfarande oklart. Strulet med leveranserna av sjukvårdsmaterial fortsätter.

Det kan bli så att vi måste skjuta på det ytterligare något dygn, säger chefsläkare Mikael Köhler.

Problemet med brist på sjukvårdsmaterial i regionerna Uppsala, Sörmland, Västmanland, Dalarna och Örebro, som uppstått efter ett gemensamt leverantörsbyte, är inte löst.

Akademiska sjukhuset i Uppsala har ställt in planerade operationer och planerad slutenvård fram till torsdag morgon. Under tisdagskvällen väntas nya leveranser och på onsdagsförmiddagen fattas beslut om vården ska gå tillbaka till det vanliga.

”Följer upp i realtid”

Vi har inte sagt något annat än att vi ska gå tillbaka till normal verksamhet på torsdag, men vi kan inte fatta det beslutet förrän på onsdag. Vi följer upp i realtid vilken status vi har. Problemet är lite förenklat att vi inte kan lita de datasystem vi har, säger Mikael Köhler, chefsläkare på Akademiska sjukhuset.

Efter leverantörsbytet har regionen tvingats göra om sin inventeringsrutin för att få överblick på vilka förbrukningsartiklar man har och vilka man saknar.

Det kan låta som att inventering inte skulle vara något problem. Men det kan vara 6 000 artiklar eller ännu fler, både smått och stort, och det kommer in och åker ut varor hela tiden, säger Mikael Köhler.

Akutleveranser från Stockholm

Region Uppsala har fått hjälp med vissa akutleveranser från Stockholms läns landsting. Bristen gäller allt från desinfektionssprit till specialinstrument som mäter blodtrycket.

När leveranserna kan fungera som planerat är oklart. Apotekstjänst uppger på tisdagen att man prioriterar de akuta beställningarna.

About Sten

Check Also

Linde: UD:s reseavrådan kan hävas i förtid

ResorTT Avrådan mot alla resor utomlands ligger fast till den 15 juli – men kan …