Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Irak: Parlamentet öppnade utan val av talman
Muqtada al-Sadr, i mitten, på ett möte med andra irakiska toppolitiker häromveckan.

Irak: Parlamentet öppnade utan val av talman

IrakTT

Iraks parlament öppnade på måndagen, men ännu är det osäkert vilka grupper som kommer att enas om att styra landet.

Såväl den avgående premiärministern Haidar al-Abadi som milisledaren Hadi al-Amiri har gått ut med att de har olika allianser på gång.

Öppnandet av parlamentet blev en kort procedur, där ledamöterna svors in men det planerade valet av talman sköts upp till tisdagen. Anledningen var att två olika politiska block båda hävdade att hade parlamentarisk majoritet.

Det samarbete som avgående premiärminister Haidar al-Abadi presenterade i söndags innefattar bland andra den shiitiske predikanten Muqtada al-Sadrs grupp Saairun (”Framåt”), som vann valet i våras. Det största blocket fick ändå bara 54 av de 329 platserna i parlamentet, så det krävdes samtal med många partier för att uppnå majoritet. Nu påstods en sådan vara säkrad. Enligt medarbetare till al-Abadis gruppering al-Nasr (Seger), som också ingår i samarbetet, skulle alliansen ha 177 ledamöter.

Å andra sidan har även milisledaren Hadi al-Amiri och den forne premiärministern Nuri al-Maliki gått ut med att de har en egen allians på gång. Och genom att vinna över ledamöter från al-Sadrs grupp uppnår denna grupp majoritet, hävdas det.

Dessutom uppgavs de kurdiska ledamöterna fortfarande vara i förhandlingar med båda allianserna.

Det har varit en skakig väg ända sedan valet. Resultatet överklagades, och det dröjde till mitten av augusti innan valet godkändes i högsta instans.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …