Home / Samhälle / Fritid och livsstil / Stor lavinfara i fjällen efter stormen
I blåsten i fjällen ökar lavinfaran – var försiktig, uppmanar Naturvårdsverket.

Stor lavinfara i fjällen efter stormen

VäderTT

Ta lavinfaran i Västra Vindelfjällen på stort allvar, uppmanar Naturvårdsverket på sin sajt lavinprognoser.se. Stormen gör läget mycket farligt.

Även då vinden mojnat och vädervarningen för blåsten inte längre gäller så försvinner inte lavinfaran. Den beskrivs som en fyra på en femgradig skala, vilket innebär stor lavinrisk. ”Sänk dina ambitioner och planera inte brant åkning i helgen, efter en sådan här rejäl omgång behöver snötäcket tid att återhämta sig”, uppmanar Naturvårdsverket.

Även i södra Jämtlandsfjällen bedöms faran vara betydande, en trea på den femgradiga skalan. Det kommer ta några dagar för lavinbedömarna att få koll på läget, och därför uppmanas nu till stor försiktighet.

Lavinprognoser.se kommer också med ett konkret råd till den som riskerar att få svårt att hålla sig till rekommendationerna.

”Är du osäker på din inre styrka och avhållsamhet kanske det är bäst att låsa in skidorna eller skotern och be någon gömma nyckeln, spara branterna till efter helgen”, skriver Naturvårdsverket.

About Sten

Check Also

Ökade växthusgasutsläpp från trafiken

MiljöTT Förra året ökade utsläppen av växthusgaser från vägtrafiken med 0,5 procent enligt en rapport …