Home / Utrikes / Asien / Stor oro bland svenska resenärer
Intresset för resor till Sydostasien har minskat och oron för Teneriffa har ökat. Arkivbild.

Stor oro bland svenska resenärer

ResorTT

Hos researrangörerna märks rädslan för coronaviruset på resenärernas oro. Men några omfattande avbokningar rapporteras inte, trots en större karantän på svenskfavoriten Teneriffa.

På semesterön Teneriffa har omkring 1 000 hotellgäster satts i karantän, varav två svenskar som rest med researrangören TUI. Bolaget märker av en oro bland kunderna efter beskedet.

Många ringer in och frågar vad som gäller för Teneriffa. Vi svarar att vi följer UD:s rekommendationer och att resorna går som vanligt. De vanliga om- och avbokningsreglerna gäller, säger Angelica Sanchez, presstalesperson på TUI.

Även konkurrenten Apollo får många frågor om Teneriffa. Men eftersom nyheten om karantänen kom på tisdagen har det ännu inte synts någon förändring i bokningsstatistiken.

Dubai populärare

Bokningarna till Sydostasien har dock minskat under de senaste veckorna.

Färre har velat åka till Sydostasien och fler har varit intresserade av resmål som ligger närmare Europa, som Kanarieöarna och Dubai. Det är framför på sista minuten-resor som vi märker detta, säger Clara Larsson, pressansvarig på Apollo.

Hos researrangören Ving säger kommunikationschef Fredrik Henriksson att avbokningarna nu inte är fler än vanligt.

När det gäller resor till Thailand har vi väldigt få avbokningar och det är ju alltid några som avbokar resor, det är normalt, säger han.

Tillfällig nedgång

Störst konsekvenser fick coronaviruset på svenskarnas resvanor i början av februari. Då märkte TUI av en kraftig nedgång i antalet nya bokningar till Thailand och Vietnam. Enligt bolagets kommunikationschef Adam Györki hängde nedgången samman med ett uttalande i SVT Agenda.

Där sade Johan Giesecke, smittskyddsexpert och rådgivare till WHO, att det var tveksamt om han skulle åka till Thailand, med tanke på coronaviruset.

Efter det blev vi nedringda av oroliga personer som hade planerat att resa till Thailand och Vietnam. Och vi såg att bokningarna av sista minuten-resor till Thailand och Vietnam stannade av, säger Adam Györki.

Men nedgången var tillfällig.

Nu bokar folk resor till Thailand och Vietnam igen, säger Adam Györki.

About Sten

Check Also

Naken man körde full från badplats

BrottTT En överförfriskad man i 35-årsåldern bestämde sig på onsdagskvällen för att köra i väg …