Stena Impero, ägt av det svenska rederiet Stena Bulk, har konfiskerats av Iran. Arkivbild.

Iran: Besättningen mår bra

Iran/StorbritannienTT-Reuters

Besättningen på det svenskägda fartyget Stena Impero som beslagtagits av Iran mår bra, enligt Iran.

Storbritannien hävdar samtidigt i ett brev till FN:s säkerhetsråd att Iran bröt mot gällande lagar när fartyget – som seglar under brittisk flagg – beslagtogs.

Irans försäkran är i linje med ett tidigare uttalande från rederiet Stena Bulk, som äger Stena Impero.

De är vid relativt god vigör, sade företagets vd Erik Hånell till TT i lördags.

Storbritannien anser att Iran förvärrar ett redan spänt läge genom kvarhållandet av det brittiskflaggade fartyget, men att man i första hand söker en diplomatisk lösning.

”Fartyget utövade sin lagliga rätt till genomresa i internationellt farvatten”, står det i brevet som nyhetsbyrån Reuters har tagit del av.

”Det rådande spända läget är extremt oroande och vår högsta prioritet är att trappa ner situationen. Vi söker inte en konfrontation med Iran. Men det är oacceptabelt och starkt eskalerande att hota legitim sjöfart i internationellt erkända passager”, fortsätter brevet.

Drar tillbaka registrering

Parallellt med utvecklingen mellan Iran och Storbritannien har Panamas sjöfartsmyndighet påbörjat en process för att återkalla registreringen av det Panamaflaggade fartyget Riah, som beslagtogs av Iran den 14 juli och påstås ha smugglat bränsle i Persiska viken.

”Vi fördömer kraftigt användandet av Panamaflaggade fartyg för olaglig verksamhet”, heter det i ett uttalande från myndigheten. Beslutet togs då en utredning har visat att fartyget ”medvetet har brutit mot internationella regler”.

Det är inte klarlagt vilket land eller företag som äger och driver fartyget. Panama har på senare tid återkallat flaggningen från en mängd fartyg, bland dem flera iranska.

Hotat med vedergällning

Fredagens händelser i en av den globala oljehandelns viktigaste farled kom efter det att Teheran hotat om vedergällning då brittiska marinen och polisen i Gibraltar för drygt två veckor sedan stoppade den iranska supertankern Grace 1.

Fartyget misstänktes vara på väg till Syrien med olja, i strid med EU:s sanktioner. Iran förnekar att Syrien var destinationen och har kallat kvarhållandet sjöröveri.

About Sten

Check Also

En knivhuggen i Stockholm

BrottTT En man knivhöggs i Hässelby i västra Stockholm sent på fredagskvällen. Vi har en …