Brittiska försvarsdepartementet säger att anklagelser om krigsbrott i Irak och Afghanistan är falska. BBC och Sunday Times publicerade på söndagen en granskning där mediebolagen säger att de kan påvisa misstänkta krigsbrott. Arkivbild.

Storbritannien påstås ha mörklagt krigsbrott

StorbritannienTT-AFP

Storbritanniens regering och militär har dolt trovärdiga bevis för krigsbrott som brittiska soldater begått mot civila i Afghanistan och Irak, enligt en granskning.

De läckta uppgifterna, publicerade av brittiska BBC och Sunday Times, kommer från två utredningar som beställts av regeringen. Där framläggs bland annat bevis för att ett barn dödats och att civila torterats.

Anklagelserna om mord riktas mot en soldat från den brittiska specialstyrkan SAS. Dödsfall i fångförvar, misshandel, tortyr och sexuella övergrepp uppges ha genomförts av infanterienheten Black Watch.

De militära granskare som funnit bevisen om misstänkta krigsbrott säger till BBC:s granskande program ”Panorama” och till tidningen Sunday Times att officerare ville tysta ned uppgifterna av ”politiska orsaker”.

Försvarsdepartementet hade inga intentioner att åtala någon soldat, oavsett rang, om det inte var absolut nödvändigt, säger en utredare till BBC.

Försvarsdepartementet svarar att anklagelserna ”inte är sanna” och att beslut av åklagare och utredare är ”oberoende”.

Anklagelserna kommer från två krigsbrottsutredningar som avslutades 2017 utan att någon person åtalades.

Regeringen avslutade utredningarna sedan en jurist, som hade granskat hundratals anklagelser, tvingades sluta som advokat då han anklagades för att ha betalt kontakter i Irak för att få klienter. Beslutet att avsluta utredningarna kritiserades av människorättsorganisationen Amnesty International.

About Sten

Check Also

Ingen gripen efter dödsskjutning i Rinkeby

BrottTT Ingen har ännu gripits misstänkt för dödsskjutningen av en man i 20-årsåldern i Rinkeby …