Assimi Goita, i mitten, är ledare för den grupp militärer som har störtat Malis regering.

Störtad president släpps fri i Mali

MaliTT-AFP

Ett militärt övergångsråd väntar Mali. Det meddelar de kuppmakare som förra veckan störtade regeringen och tog makten över landet.

Dessutom ska landets störtade president Ibrahim Boubacar Keïta släppas fri.

Juntan har bekräftat att den vill ha en treårig övergångperiod för att se över grunderna för den maliska staten. Denna övergång kommer att styras av ett organ som leds av en soldat, som också kommer att vara statschef, säger en källa från den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas, som har samtalat med kuppmakarna i huvudstaden Bamako.

Omvärldens tryck på juntan för att snarast återgå till civilt styre, hålla val och att släppa fångarna har vuxit avsevärt de senaste dagarna. Beskedet om övergångsrådet kommer efter det att en delegation från Ecowas, ledd av Nigerias före detta president Goodluck Jonathan, har suttit i timslånga förhandlingar med kuppmakarna under helgen.

Sedan i tisdags sitter flera av landets politiska ledare inlåsta på en militärbas utanför huvudstaden, däribland president Ibrahim Boubacar Keïta. Han kommer nu att släppas och är fri att återvända hem, eller söka vård utomlands, enligt juntan.

Premiärminister Boubou Cissé, som har suttit fängslad tillsammans med Keïta, kommer däremot att flyttas till vad källan beskriver som ett säkert boende i Bamako.

Keïta vann valet 2013 stort och fick fortsatt förtroende 2018. Regeringen störtades av militären sedan stora protester pågått i Mali sedan början av juni mot den utbredda korruption och det förvärrade säkerhetsläge som presidenten inte lyckats åtgärda.

Tusentals malier deltog i en manifestation i fredags i Bamako för att fira att regeringen störtats.

About Sten

Check Also

Iransk diplomat inför rätta i Belgien

BelgienTT-Reuters Fyra iranska medborgare – däribland en diplomat – ställs under fredagen inför rätta i …