Hjullastare används vid så kallade smash and grab-kupper. Här i Rotebro i januari. Arkivbild.

Stulna fordon hittas inte

EkonomiTT

Larmtjänst varnar för en helt ny typ av stölder i Sverige – satellitnavigeringssystem i traktorer. Samtidigt kommer ny statistik som visar att andelen stulna maskiner och traktorer som återfinns har rasat under årets första nio månader.

Man kan anta att flera av dessa har förts utomlands. Det kan vara en indikation på att de internationella stöldligorna är igång igen, säger Mats Galvenius, vd på Larmtjänst.

Sedan årsskiftet har 202 maskiner och traktorer stulits. Det handlar om fordon som grävmaskiner, hjullastare och jordbrukstraktorer, där varje fordon bedöms betinga ett värde i miljonklassen.

Totalt beräknar Larmtjänst att stulna maskiner, bilar, båtar och båtmotorer till ett värde på mellan en och två miljarder kronor forslas ut ur landet årligen.

Polisen arbetar underrättelsebaserat

Att antalet stulna fordon har gått ned med 5 procent från förra årets 212 stycken är inget som glädjer Larmtjänsts vd nämnvärt. Och den lägre uppklarandegraden bekymrar. Förra året saknades vid den här tidpunkten 65 procent av det stulna godset. I år är den siffran betydligt högre, 79 procent.

Uppenbarligen har inte polisen de resurser som behövs när det gäller bevakningen av hamnar, det tycker vi är ett problem. Tullen har inte något mandat att titta på utgående stöldgods, så där har vi inte så mycket hjälp, säger Galvenius.

De flesta stölderna, 35 stycken, har skett i Stockholm. Sju stölder har skett i Skåne och sex i Västra Götaland. Förklaringen är att Stockholm är gynnsamt ur brottslingarnas synvinkel eftersom det finns många hamnar och färjelinjer för utförsel av stöldgodset. Även de många byggarbetsplatserna gör att det finns stor tillgång på entreprenadmaskiner.

Dessutom finns det i Stockholmområdet ett antal kriminella gäng som ägnar sig åt smash and grab-kupper där man stjäl en maskin och kör in i en affär, säger Galvenius.

Stockholmspolisen till TT:

Vi har rörliga kontrollgrupper som jobbar mot hamnarna och vi jobbar underrättelsebaserat. Man skulle ju alltid vilja ha mer resurser, säger Patrik Kalmkind, ställföreträdande chef för gränspolisenheten i Stockholm.

”Helt ny typ av brottslighet”

Men det är inte bara hela fordon som stjäls i Sverige. Under årets första nio månader har Larmtjänst upptäckt en ny brottslighet. Det handlar om stölder av 20 dyra satellitnavigeringssystem som används i jordbrukstraktorer för att effektivisera jordbruket.

Det är en helt ny typ av brottslighet att man går in maskinerna och stjäl de här utrustningarna. Det finns uppenbarligen en andrahandsmarknad för det. Vi vill uppmärksamma lantbrukare på att inte lämna maskinen ute på fältet, säger Mats Galvenius.

About Sten

Check Also

Ökad smitta på äldreboenden

CoronavirusetTT Covidsmittan fortsätter att öka. Och det blir kännbart inte minst på landets äldreboenden. Smittan …