Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Stureplansmördaren Zethraeus fri om två år
Morden på Stureplan utfördes 1994.

Stureplansmördaren Zethraeus fri om två år

BrottTT

Tommy Zethraeus, som dömdes till livstids fängelse för morden på Stureplan i Stockholm 1994, får nu sitt livstidsstraff tidsbestämt.

Örebro tingsrätt omvandlar livstidsdomen till ett fängelsestraff på 39 år, vilket enligt principen om frigivning efter två tredjedelar av strafftiden innebär att han släpps fri om cirka två år.

I ett yttrande till tingsrätten skriver Rättsmedicinalverket att den ”sammantagna bedömningen att risken för att mannen återfaller i brottslighet av allvarligt slag är låg på en tregradig skala”.

Zethraeus dömdes 1995 till livstids fängelse för mord i fyra fall, försök till mord i fem fall och ett fall av rån. År 2003 dömdes han också för allvarlig brottslighet inne på anstalten.

I ett pressmeddelande skriver tingsrätten att ”den sammantagna bedömningen att det inte längre föreligger någon konkret och beaktansvärd risk för att mannen återfaller i brottslighet av allvarligt slag. Detta tillsammans med god skötsamhet och att han medverkat till att främja sin anpassning i samhället i kombination med den långa tid han avtjänat utgör skälen till att tingsrätten beslutat om att omvandla hans straff till fängelse i 39 år”.

About Sten

Check Also

Två till sjukhus efter villabrand

BrandTT Två personer har förts till sjukhus med oklara skador sedan en villa övertänts i …