Home / Utrikes / Afrika / Nytt råd har svurits in i Sudan
Demonstranter i Khartum firade i lördags att sudanesiska generaler och protestledare undertecknat en deklaration om övergången till ett civilt styre.

Nytt råd har svurits in i Sudan

SudanTT-AFP

Ett nytt styrande råd har svurits in.

Sudan har tagit nya steg i övergången mot ett civilt styre i landet.

Rådet består av sex civila och fem militära representanter, som ska ersätta den militärjunta som tog över makten efter det att diktatorn Omar al-Bashir störtades i april, efter flera månader av våldsamma protester.

General Abdel Fattah al-Burhan, som redan lett militärjuntan, svors först in som ordförande för det nya rådet. Han kommer att vara Sudans statsöverhuvud de första 21 månaderna av den 39 månader långa övergångsperioden fram till att en civil ledare tar över.

Bilda regering

Ett par timmar senare kom statliga nyhetsbyrån Suna med beskedet att samtliga elva medlemmar av rådet svurits in. Där ingår två kvinnor varav en från landets kristna minoritet.

Abdalla Hamdok, som nominerats av oppositionen, väntas tillträda posten som premiärminister under dagen.

Inrikes- och försvarsministerposterna ska tillsättas av militären.

Rådet ska bland annat övervaka bildandet av en regering och en lagstiftande församling. Andra uppgifter blir att försöka häva avstängningen från Afrikanska unionen samt att Sudan plockas bort från USA:s lista över länder som finansierar terrorism.

Ansvar för ekonomin

Abdalla Hamdok, tidigare chef för FN:s ekonomiska kommission för Afrika (ECA), får ansvar för att styra upp Sudans sargade ekonomi, som fick sig en rejäl törn då det oljerika Sydsudan 2011 bröt sig loss för att bilda ett nytt land. Dessutom är djup ineffektivitet och korruption en hämsko för ekonomisk utveckling.

Trots entusiasmen är många sudaneser skeptiska till om de nya institutionerna kommer att kunna stå pall och fungera som ett bålverk mot militären under de tre år som återstår till dess att val ska hållas.

Landet är fortfarande fullt av olösta konflikter. Inte minst har militärens och polisens dödande av demonstranter under protesterna som ledde fram till al-Bashirs avgång och senare till uppgörelsen om ett nytt styre skapat stor misstro i folkleden.

About Sten

Check Also

Merkel fördömer George Floyds död

USATT-AFP-Reuters Tysklands förbundskansler Angela Merkel sällar sig till de världsledare som fördömer omständigheterna kring hur …