Home / Utrikes / Afrika / Sudans president förbjuder protester

Sudans president förbjuder protester

SudanTT-Reuters-AFP

Sudans president Omar al-Bashir har infört ett förbud mot offentliga sammankomster och protester.

Protestorganisatörer i landet svarar med att lägga i en högre växel.

Det nya förbudet innebär att alla protester som äger rum i Sudan måste ha regeringens godkännande.

Beskedet kommer samtidigt som de mest ihärdiga regimkritiska gatuprotesterna under al-Bashirs 30 år vid makten pågår, och följer på flera kraftåtgärder från regeringshåll.

Tårgas mot studenter

Presidenten har även gett säkerhetsstyrkor befogenhet att genomsöka alla byggnader, beslagta tillgångar och egendom under utredningar, samt gripa personer som misstänks för brott mot det undantagstillstånd han just utlyst. Han har dessutom inrättat nya domstolar som ska hantera ärenden som gäller undantagstillståndet.

Minst 31 personer har dödats i de protestrelaterade våldsamheter de senaste månaderna, enligt sudanesiska myndigheter. Enligt människorättsorganisationen Human rights watch rör det sig om många fler.

Under måndagen kom vittnesuppgifter om att säkerhetsstyrkor tagit sig in på Ahfad universitet för kvinnor i Khartum och skjutit tårgas mot hundratals kvinnliga studenter som demonstrerade på universitetsområdet.

”Sluta omedelbart”

Men trots förbud och hårda tag har al-Bashirs kritiker inga planer på att låta sig tystas.

”Vi uppmanar våra bundsförvanter i huvudstaden, över alla delstater, städer och byar att ta sig ut på gatorna för att uttrycka sitt motstånd mot de nya nödåtgärder som utlysts av regeringschefen”, säger Sudanese Professionals Association, en av de ledande organisationerna bakom protesterna.

Protesterna i Sudan startade i mitten av december efter att regeringen meddelat att priset på bröd skulle trefaldigas. På fredagen utlyste den hårt trängde al-Bashir ett landsomfattande undantagstillstånd som ska gälla i ett år. I samband med det formerade han också om sin regering.

På måndagen riktade USA, Storbritannien och Frankrike kritik mot undantagstillståndet, i samband med ett möte i FN:s säkerhetsråd, och uppmanade Omar al-Bashir att få ett ”omedelbart slut på det våldsamma förtrycket av fredliga protester”.

About Sten

Check Also

Världsledare pratar utveckling och covid-19

FNTT Hur ska FN:s hållbara utvecklingsmål kunna uppnås när världen härjas av coronapandemin? Frågan diskuteras …