En svensk förundersökning pågår mot telekomjätten Ericsson kring de korruptionsbrott som bolaget erkänt i flera länder. Ericssons vd Börje Ekholm. Arkivbild.

Svensk förundersökning mot Ericsson

EkonomiTT

En svensk förundersökning pågår mot telekomjätten Ericsson kring de korruptionsbrott som bolaget erkänt i flera länder. Riksenheten mot korruption uppger att man även bistått amerikanska myndigheter.

Uppgifterna bekräftas i ett mejl till tidningen Dagens industri:

”Jag kan bekräfta att en förundersökning sedan en tid tillbaka pågår vid Riksenheten mot korruption avseende misstänkta mutbrott och att vi även efter begäran om rättslig hjälp från USA har varit behjälpliga i den amerikanska utredningen”, skriver Martin Bresman, vice chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption”.

Det var i förra veckan som uppgörelsen mellan Ericsson och amerikanska myndigheter meddelades. I och med att det svenska bolaget erkände korruptionsbrott ska man också betala 10,1 miljarder kronor i böter.

När förundersökningen inleddes är enligt Dagens industri oklart men det ska ha varit under 2019.

En liknande situation hamnade Telia i gällande sina affärer i Uzbekistan. Tre chefer i bolaget åtalades, bland annat vd:n Lars Nyberg men i februari friades trion av Stockholms tingsrätt.

About Sten

Check Also

Man skjuten av polis i Grums

BrottTT En man har skjutits av polis i Grums i Värmland natten till tisdagen. Skadeläget …