Västsvenska Handelskammaren

Majoritet av svenskarna ser positivt på invandring

Sverige är det land som är mest positiva till utomeuropeisk invandring. Detta har visat sig i flera mätningar från SOM-institutet i Göteborg.

Enligt en rapport från Eurobarometern visar det sig att 72 procent av tillfrågade svenskar ställer sig positiva till utomeuropeisk invandring. Sverige som land hamnar långt över de övriga länderna i undersökningen.

Flykting- och migrationspolitik har inte varit en stor stridsfråga inom svensk politik, vilket återigen kan förklara svenskarnas positiva inriktning. Vi har ingen nationalistisk tradition som gör det svårt att ta emot människor från omvärlden, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet till TT.

Sverigedemokraterna har en helt annan agenda gällande invandring.Men enandet gällande migrationspolitiken är fortfarande stark hos övriga partier.

Svenskarnas hållning är välkänd för Demker och har visat sig i flera mätningar från SOM-institutet i Göteborg.

 Det har sett ut så här mycket länge kommenterar professorn till TT.

 

Den större delen av de nära 28 000 EU-medborgarna som ingår i undersökningen har en negativ syn på invandring.  De mest som är mest negativa är letter, tjecker samt italienare.

Detta till skillnad från Sverige, där man är mer orolig för ökad främlingsfientlighet.  Enligt en SOM-undersökning från i fjol visar det sig att 78 procent känner oro för rasism så oroas 49 procent för en ökad immigration.

 Rasism och främlingsfientlighet är tankemönster och idéer som svenskarna är oroliga och rädda för som fenomen, avslutar Demker
till TT.

Redaktionen
Bild: Västsvenska Handelskammaren

Extern Källa: Många svenskar välkomnar invandring

 

About Sten

Check Also

Nu kommer svar om flygolyckan i Umeå

OlyckaTT Vad var det som hände då nio personer omkom när ett flygplan från Umeå …