Home / Utrikes / Europa / Sverige storfavorit – ska till VM-final
Förbundskapten Svenne Olsson leder sitt lag under bandy-VM i Vänersborg. Sverige är jättefavorit i kvällens semifinal mot Kazakstan.

Sverige storfavorit – ska till VM-final

BandyTT

När motståndet är svagt får Sverige hålla VM-tempo på träningarna. Nu möter man Kazakstan för andra gången på tre dagar, i semifinal. Senast blev det enkel seger, 22–1.

Det finns två sidor av myntet, säger förbundskapten Svenne OIsson.

I den lilla bandyvärlden dominerar Sverige och Ryssland, med Finland som ständig utmanare. Bakom de bästa nationerna kan avståndet i kvalitet ibland vara stort.

I onsdags vann Sverige mot Kazakstan i gruppspelet med 22–1. Sverige gick också direkt till semifinal. Där väntar på nytt Kazakstan, som slog Norge med 4–1 i kvartsfinalen.

Det är inget att hymla med att vi ska klara av att vinna, säger förbundskapten Svenne Olsson inför semifinalen.

VM-guld målet

Sveriges mål i VM är förstås att vinna lördagens final. Där väntar Ryssland – eller kanske Finland. Dessa två nationer möttes också i onsdags, och drabbar samman igen i fredagens första semifinal.

Väl i finalen kan det vara en nackdel för Sverige att inte ha mött tufft motstånd på ett tag. Men det kan ju också vara en fördel att inte ha behövt slita så mycket.

Svenne Olsson svarar diplomatiskt om förutsättningarna.

Vi hade bra tempo på träningen, framhåller han om torsdagens pass i Vänersborgs VM-arena.

Bättre än mot Kazakstan senast, menar Olsson.

”Vet sin plats”

Många höll Norge som knapp favorit i kvartsfinalen. Men kazakerna, med Åby/Tjureda-tränaren Sergej In-Fa-Lin som förbundskapten, hade andra planer.

Jag tror att de sparat sig och laddat för matchen mot Norge. Kazakstan vet sin plats i bandyhierarkin, säger Svenne OIsson.

Men de har två, tre individuellt duktiga spelare, tillägger han.

Olsson pekar särskilt på Rauan Issalijev, som spelar i ryska ligan och gjorde två mål mot Norge. Issalijev är en av bara fyra spelare i årets Kazakstan som var med även i förra VM, då kazakerna skakade Sverige i semifinalen (5–4).

Denna gång har Kazakstans bandyförbund valt att främst satsa på spelare från den nya inhemska ligan. Bandyn i det stora landet (fem gånger Sveriges yta) har under en period varit uppdelad i en västlig och en östlig del, där klubbarna spelat i olika ryska regionligor.

De har två, tre individuellt duktiga spelare.

Svenne Olsson om Kazakstan.

About Sten

Check Also

Knivhuggen man i Västerås

BrottTT En man i 25-årsåldern har knivhuggits i Västerås. Vid 01-tiden kom han in till …