Home / Utrikes / Asien / Sverigekopplade extremister terrorstämplas
USA:s koordinator för kontraterrorism Nathan Sales. Arkivbild.

Sverigekopplade extremister terrorstämplas

ExtremismTT

USA terrorstämplar ultranationalistiska Ryska imperiska rörelsen (RIR) med hänvisning till attacker som genomförts av svenska nazister i Göteborg.

Den här gruppen har blod på sina händer, säger Nathan Sales, koordinator för kontraterrorism, enligt nyhetsbyrån AFP.

Ryska extremistorganisationen RIR har haft utbyte med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Två män med koppling till NMR, som dömts för flera dåd i Göteborg 2016 och 2017, har fått utbildning av RIR:s paramilitära gren i S:t Petersburg.

Säpo klassade 2010 NMR som den farligaste nazistgruppen i Sverige.

En av de svenska männen dömdes bland annat för att ha detonerat en bomb utanför Syndikalisternas lokal i Göteborg. Ingen skadades i det dådet.

Åklagaren som drev fallet anklagade RIR för att ha radikaliserat dem och för att ha tillhandahållit träning som möjliggjorde attackerna, säger Sales enligt nyhetsbyrån Reuters.

Nazister från väst

Enligt amerikanska utrikesdepartement driver RIR två paramilitära anläggningar i S:t Petersburg i Ryssland där nazister från västvärlden fått vapenutbildning.

Det här är första gången USA terrorstämplar en vit makt-rörelse, det illustrerar hur allvarligt den här regeringen ser på hotet, säger Sales.

Att rörelsen klassas som terrororganisation innebär att USA:s finansdepartement kan frysa rörelsens tillgångar i USA samt att amerikanska medborgare förbjuds genomföra transaktioner med organisationen.

Vi bekräftar att vi känner till uppgifterna om att amerikanska myndigheter har terrorklassat den här ryska organisationen, säger Dag Enander, vid Säkerhetspolisens presstjänst, till TT.

Främmande makt

Han vill inte gå in på om den amerikanska terrorklassningen påverka Säpos operativa arbete, men konstaterar:

Det är ingen nyhet. Vi tryckte nyligen i vår årsbok på att det finns en koppling mellan främmande makt och extremistmiljöerna där en polariserande utveckling understöds av främmande makt.

About Sten

Check Also

SCB: Överdödligheten fortsätter sjunka

CoronavirusetTT Antalet dödsfall i Sverige har fortsatt att minska under maj månad, visar Statistiska centralbyråns …