Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Swedbank får frågor om möjligt sanktionsbrott
Swedbank fick i oktober Jens Henriksson som ny vd sedan företrädaren Birgitte Bonnesen tvingades avgå i kölvattnet på penningtvättskandalen.

Swedbank får frågor om möjligt sanktionsbrott

EkonomiTT

Estnisk polis vill att Swedbank förklarar varför det tog flera år för banken att klippa banden med en rysk nyhetsbyrå, Rossija Segodnja, trots att byråns ägare Dimitrij Kiseljov sedan fem år funnits på EU:s sanktionslista, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Bloomberg hänvisar till uppgifter i den estniska affärstidningen Äripäev och Swedbanks talesperson Kristiina Herodes har enligt nyhetsbyrån sagt att banken skickat över information till berörda myndigheter och nu väntar på svar.

Swedbank ska enligt tidningen först i förra veckan ha stoppat Rossija Segodnjas från att göra transaktioner, trots att ägaren Dimitrij Kiseljov funnits med på EU:s sanktionslista sedan 2014.

Swedbank utreds för närvarande i Sverige, USA och Baltikum för att banken inte hanterat misstänkt penningtvätt i sin baltiska verksamhet enligt gällande regelverk. Såväl åklagare som tillsynsmyndigheter utreder banken.

Parallellt bedriver Swedbank på egen hand en utredning, för att gå igenom ett stort antal transaktioner som kan ha varit penningtvätt under perioden 2007–2019.

Utredningen och relaterade åtgärder beräknas kosta banken över en miljard kronor bara i år.

Misstankarna om penningtvätt med hjälp av konton i Swedbank avslöjades av SVT Uppdrag granskning i februari, varpå både vd och styrelseordförande tvingades avgå. Swedbank-aktien har sedan dess tappat en tredjedel av sitt börsvärde.

Finansinspektionen fattar beslut om eventuella sanktioner, som kan landa på miljardbelopp, i början av nästa år. Det finns enligt bedömare även en risk för betydligt tyngre sanktionsbeslut från USA.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …