Home / Utrikes / Asien / Sydkorea bryter försvarspakt med Japan
Japans utrikesminister Taro Kono träffade Sydkoreas dito Kang Kyung-Wha i Peking på onsdagen.

Sydkorea bryter försvarspakt med Japan

Japan/SydkoreaTT-AFP-Reuters

Sydkorea har beslutat att avbryta ett försvarssamarbete med Japan där länderna delade underrättelser med varandra – bland annat om Nordkoreas robotövningar.

En sjudande konflikt länderna emellan intensifieras.

Det sydkoreanska presidentkansliet motiverar beslutet med att förutsättningarna för säkerhetssamarbete försämrats och att det inte längre ligger i landets intresse att ha ett sådant utbyte av hemlig militär information, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Japans utrikesminister Taro Kono protesterar, rapporterar det japanska etermediebolaget NHK.

”Jag måste säga att den sydkoreanska regeringens beslut att avsluta pakten är en fullständig felbedömning av regionens säkerhetsförhållanden och det är extremt beklagligt”, säger Kono i ett uttalande, där det också framgår att han kallat Sydkoreas ambassadör till ett möte.

Sydkoreas beslut följer på en längre tids tvist länderna emellan. En långvarig dispyt om hur Japan ska kompensera övergrepp mot sydkoreaner under andra världskriget ledde nyligen till ett sydkoreanskt domstolsbeslut om att japanska företag ska betala kompensation för tvångsarbete.

Kort därpå begränsade Japan sin export av högteknologiska varor till Sydkorea, med hänvisning till nationella säkerhetsfrågor.

Så sent som på onsdagen möttes ländernas utrikesministrar i Peking, där Kinas utrikesminister försökte medla mellan sina kolleger.

Japan och Sydkorea är USA:s främsta allierade i regionen. Det amerikanska försvarsdepartementet uttrycker ”stark oro och besvikelse” över det senaste sydkoreanska beslutet i ett uttalande.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …