Seouls borgmästare Park Won-Soon hoppas att OS 2032 ska bli sista anhalten för en varaktig fred på den koreanska halvön.

Sydkorea söker OS med Seoul

OlympisktTT-AFP

Sydkorea har beslutat att Seoul blir värdstad i ansökan om sommar-OS 2032, som görs tillsammans med Nordkorea. Det fanns även en annan kandidat i den södra hamnstaden Busan.

Nordkorea väntas tillkännage sin värdstad, sannolikt huvudstaden Pyongyang, inför eller under Internationella olympiska kommitténs möte i Lausanne på fredag.

När Seoul arrangerade OS 1988 bojkottades spelen av Nordkorea, men vinterspelen i Pyeongchang i fjol lättade på spänningen mellan grannländerna genom en gemensam inmarsch till invigningen och ett gemensamt ishockeylag för damer.

Seoul-OS 1988 var ett försonings-OS när det gäller kalla kriget mellan öst och väst i Europa och Pyeongchang-OS 2018 var en milstolpe för fred på den koreanska halvön. 2032 års OS ska verka för att bli den sista anhalten för en varaktig fred, säger Seouls borgmästare Park Won-Soon.

About Sten

Check Also

Filippinerna ska testa ryskt vaccin

Ryssland/FilippinernaTT-AFP-Reuters Filippinerna planerar att börja testa det nya ryska vaccinet mot coronaviruset, meddelar president Rodrigo …