Sydsudans president Salva Kiir, med sin karaktäristiska hatt, till vänster och rebelledaren Riek Machar, till höger, skakar hand. Arkivbild.

Sydsudan: Rebelledare blir åter vicepresident

SydsudanTT-AFP

De stridande parterna i Sydsudan har kommit överens om formerna för en maktdelning i den unga och krigshärjade nationen. Överenskommelsen som träffades i Uganda på lördagen innebär bland annat att rebelledaren Riek Machar blir förste vicepresident, en post han tidigare har haft.

Enligt överenskommelsen blir det fyra vicepresidenter, de nuvarande två plus Riek Machar som blir förste vicepresident och så ytterligare en. Och den posten kommer att innehas av en kvinna från oppositionen, säger grannlandet Sudans utrikesminister Al-Dierdiry Ahmed efter lördagens möte som hölls i Kampala i Uganda.

Enligt utrikesministern är Sydsudans president Salva Kiir och rebelledaren Riek Machar överens om förslagen men att ytterligare detaljer måste diskuteras vidare under förhandlingsmöten i den sudanesiska huvudstaden Khartum och i Kenya de kommande dagarna.

Inbördeskriget i Sydsudan bröt ut i slutet av 2013 omkring två och ett halvt år efter självständigheten från Sudan. Tusentals människor har dödats.

Cirka en fjärdedel av Sydsudans befolkning har drivits på flykt på grund av striderna.

About Sten

Check Also

Protester i Minsk före utlyst generalstrejk

BelarusTT-AFP Ännu en söndag av regimkritiska protester i huvudstaden Minsk i Belarus. Oppositionen har också …