Home / Utrikes / Asien / Ryssland och Turkiet mot stridsflygssamarbete
Rysslands president Vladimir Putin och hans turkiske motsvarighet Rcep Tayyip Erdogan inledde toppmötet med att besöka en flyguppvisning utanför Moskva.

Ryssland och Turkiet mot stridsflygssamarbete

Ryssland/TurkietTT

Offensiven i nordvästra Syrien inte långt från Turkiets gräns var en av huvudpunkterna när president Recep Tayyip Erdogan mötte sin ryske motsvarighet Vladimir Putin i Moskva.

Men ett eventuellt försvarssamarbete kring ryska stridsflygplan stod också högt på agendan.

Jag tror våra turkiska partners är intresserade av många saker, inte bara att köpa utan också av samproduktion, sade Putin på en presskonferens i samband med toppmötet.

Ännu har inget beslutats, men den ryske presidenten lät optimistisk om att Turkiet i framtiden kan komma att beställa ryska stridsflygplan. USA har avbrutit Turkiets köp av det amerikanska smygarflygplanet F-35 sedan Ankara nyligen beslutat sig för att köpa det ryska luftvärnssystemet S-400. Affären har gjort relationen mellan de båda Nato-länderna infekterad.

Vad gäller flyg, så diskuterade vi samarbete kring (stridsflygplanet) SU-35, och möjligen även kring det nya SU-57. Vi har många möjligheter, sade Putin enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ytterligare leverans

Vid mötet stod det också klart att en ytterligare rysk leverans av S-400 till Turkiet skedde på tisdagen. Erdogan vädrade liksom Putin optimism inför ett framtida samarbete inom försvarsområdet.

Vid våra sammanträden i dag fick vi tillfälle att diskutera vilka steg vi kan ta inom olika områden i försvarsindustrin, sade Erdogan.

De båda ledarna inledde toppmötet på tisdagen med att bevittna en flyguppvisning utanför den ryska huvudstaden. Därefter inledde de förhandlingar om en lösning på konflikten i syriska Idlib, där Ryssland och Iran stöder regimen i offensiven mot bland andra turkstödda rebeller.

Putin sade att han och Erdogan nu enats om åtgärder för att ”normalisera” situationen i regionen, dock utan att ge några detaljer. Ledarna är också överens om att Syrien inte ska falla sönder som stat, enligt Putin.

Situationen i nedtrappningszonen Idlib är mycket bekymmersam för oss, sade Vladimir Putin.

”Allvarligt hot”

Ryssland, Iran och Turkiet enades i fjol om att utlysa vapenvila i Idlib. Men varken den jihadistallians som tagit kontroll över regionen eller den syriska regimen har respekterat vapenvilan, och regimen återtog nyligen ett relativt stort område från rebellerna.

I förra veckan sade Erdogan att den rysstödda regeringsoffensiven är ett ”väldigt allvarligt” hot mot Turkiets säkerhet. Erdogan å sin sida uttryckte att Turkiet förbehåller sig rätten att vidta ”alla nödvändiga åtgärder” för att skydda de turkiska soldater som befinner sig i regionen.

Situationen har blivit så komplicerad att våra styrkor befinner sig i fara, sade Erdogan enligt nyhetsbyrån AFP.

I mitten av september ska Ryssland, Turkiet och Iran mötas i Turkiet för att fortsätta diskutera en lösning på konflikten i Syrien.

About Sten

Check Also

Resebyrå om coronaviruset: Mycket är osäkert

CoronavirusetTT Inställda Kinaresor och kostnadsfria avbokningar – resebyråer följer noga utvecklingen för coronaviruset sedan UD …