På bilden syns amerikanska söder i Manbij i nordöstra Syrien. Bilden är från den 23 december.

Syriska regeringsstyrkor på väg mot Manbij

Turkiet/SyrienTT-AFP-Reuters

Syriska regeringsstyrkor uppbackade av Ryssland har gått in i ett kurdkontrollerat område med destination Manbij – där USA drar tillbaka sina styrkor.

Manövern har godkänts av den kurdisk-arabiska SDF-milisen och koordineras med USA, enligt SDF.

Beskedet kommer samma dag som Turkiet åter meddelat att landet så snart som möjligt ska gå in i den kurddominerade nordöstra delen av Syrien. Och medan president Donald Trump beordrat sina styrkor att lämna området stannar franska soldater kvar.

Varnat Frankrike

Situationen kan bli rörig. Turkiet varnade på tisdagen Frankrike för att stödja den kurdiska YPG-milisen i Syrien – som utgör stommen i SDF – i kölvattnet av USA skickar hem omkring 2 000 soldater från det krigshärjade landet.

Om Frankrike stannar för att bidra till Syriens framtid är det bra, men det kommer inte att gynna någon om de gör det för att skydda milisen, sade Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu till tidningen Hürriyet.

Kort efter Cavusoglus uttalanden kom beskedet att syriska regeringsstyrkor uppbackade av Ryssland var på väg till staden Manbij i den kurdkontrollerade delen av nordöstra Syrien, strax väster om floden Eufrat.

Den ryska armén har återupprättat den syrisk-ryska koordineringscentralen i byn Arima, väster om staden Manbih, efter tillbakadragandet därifrån för en tid sedan, säger Sharfan Darwish, talesperson för det militära rådet i Manbij.

”Samråd med USA”

Enligt Darwish har de ryskstödda syriska regeringsstyrkornas intåg i området godkänts av rådet i samråd med USA.

Den turkiska regeringen hade hoppats att dess trupper och de turkstödda oppositionsmiliserna skulle få friare tyglar att angripa den tidigare USA-stödda YPG-milisen. Turkiet betraktar YPG som en förlängd arm till den kurdiska PKK-gerillan, som är terrorstämplad av Turkiet, USA och EU.

Frankrike, som har beklagat sig över USA:s beslut, deltar i alliansen mot IS med ett hemligt antal elitsoldater på det SDF-kontrollerade syriska territoriet.

About Sten

Check Also

24 dödades i självmordsattacken i Kabul

AfghanistanTT-Reuters 24 människor dödades i självmordsattacken nära ett utbildningscenter i Afghanistans huvudstad Kabul på lördagen. …