Pontus Tidemand gick ut försiktigt. Men på tredje sträckan tryckte han på och kom in 10,0 sekunder efter snabbaste tid.

Tänak i betryggande ledning i Svenska rallyt

RallyTT

Estländaren Ott Tänak är ett jagat villebråd. Men ledningen i Svenska rallyt med över 33 sekunder efter elva specialsträckor är betryggande.

Kan jag ta mig igenom sträckorna och undvika missöden kan de inte komma ikapp mig, säger Tänak när bilarna återsamlas för service i Torsby.

Det var dramatik på under lördagens förmiddagssträckor. Teemu Suninen gick ut i ledning på morgonen men på dagens andra specialsträcka krossade ett besök i en snövall alla förhoppningar på en topplacering. Han rasade till åttondeplatsen, långt efter täten.

Med Suninen borta är Ott Tänak nu i ensam betryggande ledning.

Jag tror inte man kan säga att de jagar mig egentligen, säger han.

Strid om pallplatser

Närmast bakom honom ligger fyra förare som i stället strider med varandra om platserna på podiet. Andreas Mikkelsen har greppet med sin andraplats, 33,8 sekunder bakom Tänak, Han följs av Elfyn Evans 50,7 bakom,Thierry Neuville 51,8 bakom och Esapekka Lappi 52,8 bakom.

Det gäller att hitta en extra växel. Jag får göra så gott jag kan och sätta lite extra press. Men jag tittar inte bakåt, säger Andreas Mikkelsen.

Långsammare och svårare

Under natten frös det på och de första sträckorna var isiga. Men när temperaturen steg på förmiddagen började underlaget smälta, och precis som i går blev det mer modd och grus, långsammare och svårare att bemästra. En kort regn som kom under lunchen gjorde inte saken lättare.

Svenske Pontus Tidemand gick ut försiktigt. Men på tredje sträckan tryckte han på och kom in tio sekunder efter snabbaste tid. Ändringarna som gjordes på bilen under gårdagskvällen för att justera styrningen fungerade inte som det var tänkt. Det blev snarare värre.

Så nu får vi vrida åt andra hållet så hoppas vi det fungerar och sen trycker vi på i eftermiddag, säger Tidemand.

Ta några sekunder

Johan Kristoffersson i WRC2 klassen fortsätter att fajtas med Ole Christian Veiby i toppen. De håller jämna steg etapp för etapp men efter Kristofferssons besök i snövallen i går är han 27,3 sekunder efter Veiby i sammandraget.

Jag hoppas kunna pusha lite mer på eftermiddagen. Jag vill vända trenden och ta några fler sekunder på Vieby på varje sträcka, säger Kristoffersson.

Förarna ger sig nu ut på en andra runda på morgonens specialsträckor innan det bär av till travet i Karlstad för den andra superspecialsträckan.

About Sten

Check Also

Kriminalvårdens nya gd: De får bära ut mig

BrottTT Brist på platser, besöks- och permissionsförbud, coronapandemi och stabsläge har präglat Martin Holmgrens första …