Home / Ekonomi / Ekonomi, affärer och finans / Tårgas mot ”Gula västarna” – 39 gripna
Demonstranter formar en kedja framför polisens ställningar i närheten av Champs-Élysées.

Tårgas mot ”Gula västarna” – 39 gripna

FrankrikeTT

Hundratals demonstranter har samlats runt paradgatan Champs-Élysées i Paris i nya protester mot den franske president Emmanuel Macron och hans politik.

Polisen skjuter tårgas i ett försök att skingra folkmassan. 39 personer har gripits.

Helgens protester i Paris infaller en vecka efter en våldsam demonstration längs samma gata, med brinnande barrikader och vandalisering som Macron jämförde med ”krigsscener”.

En av dem som samlats på Champs-Élysées är Philippe, som arbetar som kock på en gymnasieskola i Essonne utanför den franska huvudstaden.

Med alla de här skattehöjningarna finns det inga pengar kvar till mat i slutet av månaden, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Utanför säkerhetsavspärrningarna försöker en grupp demonstranter tränga igenom polisens ställningar.

Två hundra fredliga demonstranter på Champs-Élysées, och utanför avspärrningarna 1 500 upprorsmakare som kommit hit för att slåss, säger den franske inrikesministern Christophe Castaner.

Även i Marseille, Lille och flera andra franska städer hålls protester, rapporterar Le Monde.

Höga levnadsomkostnader

De så kallade Gula västarna, som ligger bakom demonstrationerna, vände sig ursprungligen mot höga dieselpriser, men har sedan vuxit till en allmän proteströrelse. I fokus för anhängarnas vrede står Macrons politik, som demonstranterna anser leder till orimligt höga levnadsomkostnader. Även uppluckrade regler för anställningsskydd och omstridda förändringar av det statliga järnvägsbolaget SNCF får kritik.

I fredags bjöd Frankrikes premiärminister Édouard Philippe in åtta representanter för Gula västarna till en dialog, men bara två dök upp. En av dem, Jason Herbert, vände dock på klacken då han fick veta att han inte skulle tillåtas ta med tv-kameror in för att direktsända mötet, enligt AFP.

Vi vill ha tillbaka vår värdighet, och vi vill kunna leva på vårt arbete. Det är absolut inte fallet i dag, sade han till journalister efteråt.

Bryssel och Réunion

I fredags hölls Gula västarna-inspirerade protester även i grannlandet Belgien. Polisen satte då in vattenkanoner och tårgas mot flera hundra demonstranter som kastat sten mot premiärminister Charles Michels kontor. Ett 60-tal personer greps.

Även i La Réunion, en fransk ö i Indiska oceanen, har stora demonstrationer hållits.

Gula västarna är inte knutna till något parti eller fackförbund. Den platta organisationen har skapat frustration hos regeringen i Paris, som inte vet vem de ska diskutera med.

About Sten

Check Also

Nytt besked: Berlinflygplats fortsatt öppen

TysklandTT Turerna kring Berlin och dess olika flygplatser är en följetong till synes utan slut. …