En tasmansk djävul på ett zoo i Sydney. Arkivbild.

Tasmansk djävul tillbaka på fastlandet

AustralienTT-AFP

Det har tagit 3 000 år. Men nu finns den tasmanska djävulen återigen i det vilda på Australiens fastland.

Den tasmanska djävulen, eller pungdjävulen som den också kallas, lever i det vilda på Tasmanien. Men arten är hotad, och bara 25 000 tros finnas kvar, sedan en mystisk ansiktstumörsjukdom fick populationen att kollapsa från uppemot 150 000 individer under 1990-talet.

I 16 år har ett antal djurskydds- och naturorganisationer arbetat för att återinföra en grupp djävlar på det australiska fastlandet, där de tros ha utrotats av dingor för 3 000 år sedan.

Nu har de första 26 djuren placerats ut i det 400 hektar stora instängslade reservatet Barrington Tops, omkring 3,5 timmar norr om Sydney. De närmaste två åren ska ytterligare 40 släppas ut.

Det är sånt man drömmer om, säger Tim Faulkner, ordförande för Aussie Ark, en av de inblandade organisationerna.

Tanken med att återinföra djuren på fastlandet är att ha en reservpopulation om något skulle drabba djuren på Tasmanien.

Men djävlarnas närvaro är också den enda naturliga lösningen för att kontrollera rävar och (förvildade) katter, som är ansvariga för nästan alla 40 utrotningar av däggdjur, säger Faulkner.

Däggdjurssiffran han nämner är en uppskattning av antalet arter som försvunnit sedan européernas ankomst. Australien är ett av världens svårast drabbade områden vad gäller utrotning av flora och fauna, enligt The Sydney Morning Herald.

Så det är mer än djävulen som står på spel här, tillägger Faulkner.

About Sten

Check Also

EU-länder dumpar undermåliga bilar i Afrika

KlimatTT EU, Japan och USA exporterar årligen miljontals gamla, trafikfarliga och utsläppstunga bilar till utvecklingsländer …