Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Teliachefer frias från mutbrott
Affärsområdeschef Tero Kivisaari och vd Lars Nyberg i april 2012. Ett halvår senare ska den brottsutredning börja som nu lett fram till dom. Arkivbild.

Teliachefer frias från mutbrott

BrottTT

Ex-vd Lars Nyberg och två andra tidigare Teliachefer frias från anklagelserna om mutbrott, meddelar Stockholms tingsrätt.

”De tilltalade frikänns på samtliga åtalspunkter”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande. Rätten var enig i sitt beslut.

”För att ansvar för givande av muta, eller bestickning som det då kallades, överhuvudtaget ska kunna bli aktuellt förutsätts att mottagaren av påstådda mutor omfattas av den begränsade krets av personer som vid denna tid kunde göras ansvariga för mutbrott. Det har i målet inte bevisats att Gulnara Karimova innehaft någon sådan ställning med koppling till telekomsektorn, vilket har varit åklagarens förstahandsalternativ”, skriver rättens ordförande rådmannen Tomas Zander i en kommentar.

Åklagaren Gunnar Stetler hade yrkat på hårdast påföljd för dåvarande affärsområdeschefen Tero Kivisaari: 7 år och 9 månader. Något mindre och ospecificerat för Nyberg och den tidigare jurist på Telia som båda också anklagas för grovt mutbrott, eller bestickning som det kallas i den tidigare lagen.

Alla tre har förnekat anklagelserna.

Karimova fälldes 2015 i sitt hemland för bland annat härvan med telekombolag som Telia. Hon uppges sitta i något slags fängelse eller husarrest sedan dess.

About Sten

Check Also

Världsledare pratar utveckling och covid-19

FNTT Hur ska FN:s hållbara utvecklingsmål kunna uppnås när världen härjas av coronapandemin? Frågan diskuteras …