Etiopiska militärer. Arkivbild.

Tidigare regionpresident gripen i Etiopien

EtiopienTT-AFP

Etiopisk polis har gripit Abdi Mohamed Omar, tidigare president i regionen Somali, efter en rad dödliga attacker tidigare i månaden, rapporterar statliga medier.

Gripandet skedde sedan premiärminister Abiy Ahmed meddelat att Abdi Mohamed Omar, även känd under namnet Abdi Iley, ska ställas till svars för våldet i regionhuvudstaden Jijiga och näraliggande städer.

Enligt den etiopiska ortodoxa kyrkan brändes flera kyrkor ned i oroligheterna och fem präster mördades. En militärinsats i regionen skedde i samband med våldsutbrottet, och Abdi Mohamed Omar avgick från sin post den 7 augusti.

Den tidigare regionpresidenten misstänks för brott mot de mänskliga rättigheterna och etniskt och religiöst motiverat våld, enligt myndigheterna.

Den etiopiska regeringen har tidigare anklagats för övergrepp i den oroliga Somaliregionen. Förra året dödades hundratals människor i sammandrabbningar mellan somalifolket och gruppen oromier i gränstrakten mellan deras respektive regioner. Över en miljon människor tvingades på flykt.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …