Home / Utrikes / Europa / 300 taxibilar riskerar indraget tillstånd
Uppemot 200 taxibilar i Malmö har fått indraget tillstånd sedan de kört olagligt. Arkivbild.

300 taxibilar riskerar indraget tillstånd

TrafikTT

Omkring 300 taxibilar riskerar att få sina tillstånd indragna. Orsaken är en lag från förra året som säger att bilarnas taxameter måste vara ansluten till en redovisningscentral.

Från och med den 1 maj i år är taxibolagen tvungna att följa det nya regelverket, men detta har mellan 50 till 60 taxibolag inte gjort, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Enligt Transportstyrelsen är problemet större i Malmö än i övriga delar av landet.

I hela landet rör det sig om cirka 300 bilar, varav 200 i Malmö. Hittills har vi dragit in fem tillstånd och underrättat 50 till 60 företag om att vi påbörjat en återkallelseprocess, säger Markus Edsbagge, sektionschef på Transportstyrelsen, till TT.

Kör olagligt

Transportstyrelsen jämför förändringen i taxibranschen med den som butiks- och restaurangbranschen genomgått i omgångar, då allt fler företag tvingats skaffa certifierade kassaregister. Den som inte ansluter sig till en redovisningscentral för taxiverksamhet kör därmed olagligt, även om man har tillstånd för att bedriva taxiverksamhet.

Vi ser att man registrerat fordon som taxibilar, men att de inte varit inne och kopplat upp sig mot redovisningscentralen. Då har vi informerat om att man bedriver olaglig verksamhet och att man inte får fortsätta köra om man inte ansluter sig.

”Växande problem”

De taxibolag som får sina tillstånd indragna kan överklaga till förvaltningsdomstol eller ansluta sig till en redovisningscentral och sedan få en ny prövning av tillståndet hos Transportstyrelsen.

Vi ser ett växande problem med samåkning via Facebookgrupper och liknande. Det vi jobbar med framöver är att göra det enklare att göra rätt som taxiverksamhet. Men väljer man att inte följa reglerna ser vi det som så pass allvarligt att vi tycker det är skäl för återkallelse av tillstånden, säger Markus Edsbagge.

De bolag som av Transportstyrelsen anses vara olämpliga kan nekas tillstånd i tre år.

About Sten

Check Also

Frankrike: Missförstånd bakom Trumps vrede

FrankrikeTT-AFP-Reuters Frankrike försöker dämpa Donald Trumps ilska över Macrons förslag om en europeisk försvarsmakt och …

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.