Home / Utrikes / Asien / Tiotusentals fängslade efter spritförbud
I delstaten Bihar i Indien är alkohol förbjudet. Arkivbild.

Tiotusentals fängslade efter spritförbud

IndienTT-AFP

Över 70 000 människor sitter i fängelse i den indiska delstaten Bihar, dömda för att ha hanterat alkohol.

Lagen är populär, men reglerna har inte varit helt okomplicerade att införa.

Alla fordon som åker över gränsen från granndelstaten Jharkand får sig en översyn. Ingen alkohol får komma in i Bihar, en stor och fattig delstat med omkring 100 miljoner invånare. Av de tiotusentals som sitter fängslade för att ha brutit mot förbudet har vissa fått straff så långa som fem år.

Men det har inte varit lätt att börja tillämpa den nya lagen, som infördes i fjol.

Omkring en miljon liter alkoholhaltiga drycker har beslagtagits. Men mycket av den beslagtagna spriten har sedan försvunnit på ett mystiskt vis, vilket tvingat myndigheterna till nya utredningar. Polisen ska bland annat ha beskyllt råttor för den försvunna alkoholen, enligt lokala medier.

Stöds av premiärministern

Förra månaden rymde sex män, dömda för att ha sålt alkohol, från fängelset. Fängelsevakterna hade somnat eftersom de var för fulla. Detta har givetvis förnekats av myndigheterna.

Men medan vissa klagar över den nya lagen, och polisens sätt att hantera den, har den varit ett effektivt sätt för de ansvariga att vinna popularitet. Politiker i andra delstater har sneglat på Bahir och lovat liknande åtgärder.

Indiens premiärminister Narendra Modi har lovordat Nitish Kumar, som införde alkoholförbudet.

Det kommer att skydda framtida generationer och alla borde stödja honom, sade Modi i januari.

Förlorar pengar

Hartosh Singh Bal, politisk redaktör vid tidskriften Caravan magazine beskriver förbudet som en enkelt politisk lösning på ett komplicerat problem.

Alkoholism är en stor fråga i många fattiga indiska hushåll så ett förbud tilltalar många, särskilt kvinnor, säger han.

Taxichauffören Jhagru Mahto säger att lagen har förändrat hans liv.

Jag var tidigare alkoholist, men slutade dricka eftersom jag var rädd att bli gripen och satt i fängelse. Min fru är väldigt glad och lovprisar de styrande, säger han.

Bihar har förlorat motsvarande över sex miljarder kronor i årlig skatt efter att alkohol förbjöds. Men det är en liten summa jämfört med vad delstaten sparar i vård av alkoholister och andra utgifter som alkoholen för med sig, enligt myndigheterna.

About Sten

Check Also

Dansk högerextrem politiker hotad med kniv

DanmarkTT-Ritzau Rasmus Paludan, partiledaren för det danska högerextrema partiet Stram kurs, hotades under en demonstration …