Eduard Limonov grips under en demonstration i Moskva 2013. Arkivbild.

Tongivande nationalbolsjevik död i Moskva

RysslandTT-AFP

Eduard Limonov, avantgardistisk författare och partiledare för oppositionella Det andra Ryssland, har avlidit i Moskva vid 77 års ålder.

Limonov ledde tidigare det ultranationalistiska Nationalbolsjevikiska partiet, vars blandning av kommunism och fascism som mest lockade tiotusentals medlemmar.

Han tvingades att ta en paus från politiken när han 2001 dömdes till fyra års fängelse för vapenbrott efter att ha gripits i Sibirien, sedan det uppdagats att militanta partimedlemmar beväpnat sig med automatvapen.

Nationalbolsjevikiska partiet hade en fana som såg ut som de tyska nationalsocialisternas, men med hammare och skära i stället för hakkors i mitten. När partiet förbjöds 2007, lanserade Limonov i stället Det andra Ryssland och bytte ut hammaren och skäran mot en handgranat.

Limonov greps ett flertal gånger i samband med protester mot den ryske presidenten Vladimir Putin. Mot slutet närmade sig Limonov dock Kreml, stöttade annekteringen av Krimhalvön från Ukraina och började skriva för regimvänliga medier.

About Sten

Check Also

Syriska tortyroffer identifieras av anhöriga

SyrienTT-Reuters Tiotusentals fotografier på torterade, lemlästade och avmagrade kroppar hjälper syriska familjer att identifiera anhöriga …