Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Topptaliban meddelade rymning på Twitter
En protest mot mordförsöket på Malala Yousafzai i pakistanska Lahore 2012. Nu har Ehsanullah Ehsan, som tillkännagav dådet, rymt från fängelse.

Topptaliban meddelade rymning på Twitter

PakistanTT-Reuters

En högt uppsatt taliban har rymt från ett högsäkerhetsfängelse i Pakistan. Men säkerhetsanalytiker spekulerar i att myndigheterna lyckats konvertera mannen till spion.

Som de pakistanska talibanernas talesperson tillkännagav Ehsanullah Ehsan ett stort antal terrordåd och brott, däribland mordförsöket på den då 14-åriga barnrättsaktivisten Malala Yousafzai, som sedermera belönades med Nobels fredspris.

Nu har Ehsanullah Ehsan rymt från fängelse, där han tillbringat de senaste tre åren efter att 2017 ha överlämnat sig till myndigheterna.

Talibanen meddelade själv rymningen på Twitter den 11 januari, men det är först nu pakistanska myndigheter bekräftat uppgifterna.

I en telefonintervju med Reuters uppger Ehsan att han tagit sig till Turkiet tillsammans med hustru och barn, men förklarar inte hur han lyckats fly från högsäkerhetsfängelset. Ehsan hävdar också att han beslutade sig att rymma först sedan myndigheterna inte fullgjort sin del av ett avtal som träffades då han överlämnade sig.

I Pakistan har händelsen utlöst spekulationer bland säkerhetsanalytiker. En teori är att myndigheterna släppt Ehsan i utbyte mot löfte om att han ska fungera som en mullvad och lämna underrättelser om jihadistiska rörelser.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …