Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Torontodådet: Åtta dödsoffer var kvinnor
En grupp kvinnor hedrar offren i Toronto.

Torontodådet: Åtta dödsoffer var kvinnor

KanadaTT

Åtta av de tio personer som dödades när den misstänkte Alek Minassian mejade ned människor med en skåpbil i Toronto var kvinnor.

Det stärker spekulationerna om att motivet till dådet kan ha varit kvinnohat.

Att majoriteten av dödsoffren var kvinnor bekräftar en rättsläkare för den kanadensiska tidningen The Star , sedan samtliga identifierats. Dödsoffren var i åldrarna 22–94.

Ytterligare 16 personer skadades när skåpbilen körde upp längs en trottoar i norra Toronto, flera av dem skadades allvarligt, skriver tidningen.

25-årige Alek Minassian har häktats misstänkt för tio mord och 14 mordförsök. Enligt åklagarmyndighen begick han handlingen medvetet. Gärningen betraktas inte som ett terrordåd.

Det spekuleras i att motivet kan vara hat mot kvinnor. I ett inlägg på Facebook strax före dådet hyllar den misstänkte massmördaren den 22-årige Elliot Rodger som 2014 dödade sex personer och sedan tog sitt liv. Rodger hade då uttryckt frustration över att han var oskuld och över att han nobbades av kvinnor.

I Minassians inlägg stod det också att ”Incel-upproret har redan börjat”. ”Incel” är en förkortning av ”involuntarily celibate”, på svenska ”ofrivilligt celibat”, som ofta använts på nätet kopplat till grupper av män som i många fall uttrycker hat och misstro mot kvinnor.

About Sten

Check Also

Mordförsök utreds efter storbråk

BrottTT Minst tre personer har skadats i samband med ett bråk i Upplands Väsby, norr …