Home / Kultur / Konst kultur och nöje / Tredje deltävlingen inledd med hyllning
Jon Henrik Fjällgren är förhandsfavorit inför den tredje deltävlingen.

Tredje deltävlingen inledd med hyllning

MelodifestivalenTT

Den tredje deltävlingen av Melodifestivalen är i gång. Programledaren Eric Saade inledde med en hyllning av Ted Gärdestad medan Sarah Dawn Finer stannade i husbilen.

Ni kör programmet helt själva. Flyg fritt, sade Dawn Finer.

Den tredje deltävlingen av Melodifestivalen, i Leksand, är i full gång. På scen syntes Marika Carlsson, Eric Saade och Kodjo Akolor. Medan Sarah Dawn Finer var kvar i husbilen utanför.

I en inledande sketch surnade Sarah Dawn Finer till på de andra programledarna och valde att stanna i husbilen.

Vi hoppas att Sarah ligger i husbilen och vilar upp sig, säger Kodjo Akolor.

I öppningsnumret hyllade Eric Saade Ted Gärdestad med ett medley av låtarna ”Oh vilken härlig dag”, ”Rockin ’n’ Reeling” och ”Satellit”. Just ”Satellit” var låten som Ted Gärdestad vann Melodifestivalen med för 40 år sedan.

Fjällgren favorit

Jon Henrik Fjällgren – som uppträder med både eld, fjällandskap och konstgjort norrsken – är kvällens storfavorit om man får tro spelbolagen. Han har sedan tidigare både en andra- och en tredjeplats i musiktävlingen på sin meritlista och tror starkt på sin egen låt.

Jag tycker jättemycket om låten, och att få sjunga den inför publik är en så fin möjlighet. Det är extra roligt när man får den här responsen och positiviteten, säger han.

Dolly Style populärast

Däremot får han inte samma känsla i jojken i Melodifestivalens strålkastarljus som han får hemma.

Absolut inte. Det är därför jag tar med det här fjällandskapet, för att man ska se var jojken hör hemma bäst och vad jag har för kontakt när jag gör jojk.

Enligt Melodifestivalklubbens undersökning efter det första publika genrepet toppade däremot Dolly Style listan med 144 röster, bara en mer än Jon Henrik Fjällgren. Sammanlagt har 543 personer röstat i undersökningen.

Favoriten dalade

En annan person som har tippats gå långt i tävlingen enligt oddsmakarna är Rebecka Karlsson, som tidigare har kommit tvåa i ”Idol” 2016. Men i Melodifestivalklubbens undersökning hamnade hon i stället sist.

Det är galet nervöst, man känner sig lite pressad. Shit, nu måste jag leverera. Därför blir jag lite besviken på mig själv om jag sjunger en enda sur ton, säger hon.

Rebecka Karlsson tror att Dolly Style och Omar Rudberg blir tuffa konkurrenter – men hennes låt ”Who I am” handlar om att tro på sig själv, och det är precis vad hon gör.

Om jag bara sätter tonerna tror jag att jag har väldigt bra chanser, säger hon.

Omar Rudberg ser ut att kunna ta sig vidare i tävlingen enligt både spelbolagen och genrepsundersökningen. Han själv vågar däremot inte hoppas på någonting – och hänvisar till förändringarna i rösträkningen.

Det här nya röstningssystemet som ingen förstår sig på, det är det enda jag blir nervös över. Sedan bedömer man inte artisterna efter talang, för alla är superduktiga. Det är någonting annat folk kollar efter, säger han.

About Sten

Check Also

Sveriges första frimärke sålt för en miljon

EkonomiTT Den 1 juli 1855 började frimärken användas i Sverige. Ett fyra skilling banco-märke från …