Home / Utrikes / Asien / USA höjer insatsen mot Kina i handelskriget
USA:s president Donald Trump.

USA höjer insatsen mot Kina i handelskriget

EkonomiTT

President Donald Trump kräver att amerikanska företag lämnar Kina, och höjer både befintliga och planerade strafftullar mot landet.

Utspelet kommer efter Kinas senaste besked i handelskriget med USA – där Peking nu ska införa strafftullar på import av amerikanska varor till ett värde av 75 miljarder dollar.

Den amerikanska åtgärden kommer sedan Kinas tullmyndighet annonserat att strafftullar på mellan fem och tio procent ska införas den 1 september respektive den 15 december. Det är samma datum som USA planerat nya tullar på kinesiska varor.

Bland de amerikanska varor som omfattas av Kinas strafftullar finns jordbruksprodukter som sojabönor, vete, majs och hirs. I december planerar Kina också att återinföra 25-procentiga tullar på amerikanska bilar och 5 procent på bildelar.

”Behöver inte Kina”

Beskedet har fått Donald Trump att rasa och kräva att amerikanska företag lämnar Kina. ”Vi behöver inte Kina och skulle uppriktigt sagt vara mycket bättre utan dem”, skriver presidenten på Twitter och tillägger:

”Våra fantastiska amerikanska företag beordras härmed att omedelbart börja titta på alternativ till Kina, det inkluderar att flytta hem era företag och att tillverka era produkter i USA.”

Trumps utspel bör ses som retoriskt då han saknar makt att beordra företag att lämna Kina. Men senare under fredagen skrev presidenten på Twitter att tullarna mot Kina höjs.

Befintliga tullar höjs

De befintliga 25-procentiga tullarna på kinesiska varor – till ett värde av 250 miljarder dollar – höjs till 30 procent från den 1 oktober, rapporterar CNBC.

Tullarna på den resterande delen av USA:s import från Kina på 300 miljarder dollar, som träder i kraft den 1 september, höjs från 10 procent till 15 procent, skriver Trump på Twitter.

Spänningarna i handelsrelationen mellan världens två största ekonomier gör avtryck på börsmarknaden. Beskedet om Kinas drag i maktkampen fick börserna att backa och Stockholmsbörsen vände tidigare uppgång till nedgång.

Efter Trumps utspel på Twitter backade de ledande indexen på Wall Street med mellan 2,4 och 3,0 procent.

Ingen överraskning

Kina beslut om strafftullar var dock väntat.

Jag är inte alls överraskad. USA agerar, Kina reagerar, säger Fréderic Cho, oberoende Kinarådgivare.

Det var den 1 augusti som Trump basunerade ut ett nytt hot om strafftullar på kinesiska varor från och med september. Kinas regering sade redan då att motåtgärder är att vänta. Trump har sedan meddelat att tullar på vissa av varorna, som kläder, datorer och leksaker, skjuts upp till december. Men nu tycks de träda i kraft redan i september.

Kina har konsekvent sagt: vi vill inte ha handelskrig men om ni vill ha handelskrig kommer vi att slåss. När Trump sa att han skulle införa nya tariffer är det klart att Kina fick anledning att reagera, säger Fréderic Cho.

Nya samtal

Då Kinas import från USA är betydligt mindre än USA import från Kina finns inte lika stort utrymme för Kina att belägga varor med strafftullar.

De har antagligen slagit i taket gällande amerikanska varor de kan beslå med tariffer, säger Cho.

I stället blir följden nu att redan införda tullar höjs på vissa produkter.

Dock finns också andra åtgärder som Kina, enligt Cho, skulle kunna ta till som att försvåra för amerikanska företag att göra affärer och investera i Kina.

Sedan tidigare är nya samtal i förhandlingarna om ett handelsavtal mellan världens två största ekonomier planerade att äga rum i september.

About Sten

Check Also

Polisen möter marsch med tårgas i Hongkong

HongkongTT-Reuters Polisen i Hongkong har än en gång använt tårgas mot demonstrerande aktivister. Tusentals människor …